Regió7

Regió7

Els casos de covid creixen a Manresa

En set dies se n’han comptabilitzat 213

Imatge d’arxiu d’una professional sanitària preparant material per fer una PCR | ARXIU/OSCAR BAYONA

El nombre de casos de covid-19 continua creixent a Manresa on s’ha hagut de lamentar una mort per covid-19 la darrera setmana.

Els nous positius confirmats per PCR o test d’antígens s’ha multiplica per tres a Manresa en cinc setmanes i ha passat dels 72 casos setmanals confirmats el 12 d’abril a 213, ahir.

Aquesta ha estat la vint-i-vuitena setmana consecutiva amb víctimes mortals als centres assistencials de Manresa a causa de l’epidèmia.

Althaia va comunicar ahir que s’havia produït una altra defunció per covid-19. Amb aquesta mort el nombre total als centres assistencials de la ciutat és de 597, de les quals 421 a Althaia i 176 a Sant Andreu.

Pel que fa al nombre d’ingressats, ahir n’hi havia 18 tres més que fa set dies.

Althaia havia passat dels 13 de la setmana passada a 16 ahir mentre que Sant Andreu es mantenia amb dues persones ingressades per l’epidèmia.

Per tercera setmana consecutiva els centres assistencials de la ciutat tenien un nombre d’ingressats inferior a vint.

Ahir no hi havia cap dels ingressats a l’UCI.

Tot i que l’afectació per l’epidèmia persisteix es troba en una situació d’estabilitat i, a hores d'ara, és molt menor a la que s’ha produït en altres moments dels més de vint-i-sis mesos que dura aquesta situació.

A la Unitat d’Aïllament per Covid-19 de l’Hospital de Sant Andreu, la darrera setmana una persona ha ingressat, una altra va ser donada d’alta i no s’ha produït cap defunció pel virus.

La darrera defunció es va fer pública el 3 de maig. Les dades acumulades a la unitat d’aïllament de l’Hospital de Sant Andreu des del 16 de novembre, coincidint amb la sisena onada, són 197 ingressos, 150 altes i 42 defuncions.

La situació general continua sent d’afectació baixa en comparació amb altres fases de l’epidèmia. Els casos que hi ha es mantenen sense el patró de gravetat que els professionals havien vist anteriorment. I, com s’ha fet durant tota la pandèmia, els professionals segueixen amatents a l’evolució de la situació per si presenta alteracions i cal adoptar canvis organitzatius o mesures de protecció diferents. De mitjana ingressa una persona al dia per covid i els pacients infectats no es troben en unitats sectoritzades ni a Sant Joan de Déu ni al Centre Hospitalari sinó repartits en diferents unitats amb les mesures d’aïllament necessàries.

La tipologia de pacient ha variat, com ha anat passant al llarg dels dos darrers anys. A hores d'ara, en molts casos el motiu principal d’ingrés no és la infecció per coronavirus sinó que aquesta aflora quan se’ls hospitalitza per una altra causa, se’ls fa la prova i surt un resultat positiu.

Augmenta el risc de rebrot

Malgrat aquesta situació, el nombre de positius declarats a la ciutat es manté a l’alça.

Cal recordar que el Departament de Salut concentra les proves diagnòstiques que es porten a terme en les persones més vulnerables o els pacients greus.

Seguint aquest patró, la setmana del 23 al 29 d’abril es van comptabilitzar 180 casos confirmats, la següent, 195 i la darrera analitzada, del 7 al 13 de maig, 213.

Aquests són els casos que surten a l’estadística, però hi ha molts altres que no queden registrats perquè són infeccions lleus que es mantenen fora del sistema de salut.

En sintonia amb aquesta situació, el risc de rebrot ha passat de 483 a 527 i a 574 amb una velocitat de transmissió del virus d’1,12.

Aquestes dades són superiors a la mitjana catalana, que ahir era de 384 de risc de rebrot i 1,04 de velocitat de transmissió.

Compartir l'article

stats