Regió7

Regió7

La Universitat Catalana d’Estiu a Manresa arrencarà analitzant la Catalunya Ciutat

La 4a UCE, el 30 de juny i 1 i 2 de juliol, tractarà les ciutats mitjanes, la relació Església-Societat i com informar sobre la guerra

Josep Gili, Jordi Casassas, Marc Aloy, Josep Sinca i Ignasi Cebrian, ahir, en la presentació | AJM

Una «Aproximació històrica a la Catalunya Ciutat», a càrrec de Jordi Casassas Ymbert, president de la UCE, obrirà el proper 30 de juny a les 9 del matí la quarta edició a Manresa de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE).

La UCE que acull cada estiu des de fa 54 anys -comptant aquest- la localitat de Prada, celebrarà fins al 2 de juliol la 4a edició a la seva subseu al Principat, a la capital del Bages. Ho farà sense les restriccions de les dues darreres edicions per la pandèmia, amb l’objectiu d’atraure un centenar de persones a les sessions que s’han organitzat que, com va avançar aquest diari, tindran com a epicentre el paper articulador al territori de les ciutats mitjanes.

El programa, que van presentar ahir els seus organitzadors a l’aula magna de l’institut Lluís de Peguera, seu de les jornades, també parlarà d’Església i societat, amb la presència de l’abat de Montserrat i de l’abadessa de Sant Benet de Montserrat, i del fet d’informar sobre la guerra d’Ucraïna, amb la participació dels periodistes Lluís Caelles, Cèlia Cernadas, Alfons Cabrera i Marc Marcè, director de Regió7.

Les inscripcions es poden fer per a tots els blocs (25 euros) o bé per a cadascun dels tres que inclou (10 euros). També es poden fer per a dos blocs (15 euros).

La benvinguda d’Ignasi Cebrian, director del Peguera, va anar seguida de la intervenció de l’alcalde Marc Aloy Guàrdia, que va recordar la gènesi de la primera edició de la UCE a Manresa, coincidint amb els seus 50 anys, que es va instaurar com una manera d’«escalfar motors» prèviment a la programació que es fa a Prada. El 2018 també va ser l’any de Manresa com a Capital de la Cultura Catalana, del 90è aniversari del Peguera i dels 150è de Pompeu Fabra. Va destacar que en la programació d’enguany s’ha tingut en compte la commemoració dels 500 anys de l’arribada a Manresa de sant Ignasi, «un dels principals referents del pensament».

Un contingut il·lusionador

Casassas va explicar que organitzar-la a Manresa «permet plantejar coses que a Prada no es poden plantejar perquè la gent està de vacances». Va remarcar que el tema que es presenta, el del paper de les ciutats mitjanes, «és una preocupació que tenim a la UCE des de fa un temps que ara hem pogut plantejar». Va afirmar que «sense el territori, Catalunya no funciona», i va recordar que «hi ha gent que encara es pensa que després de Collserola no hi ha res més», alhora que va defensar «la construcció de la Catalunya Ciutat». Va insistir que el contingut del programa a Manresa «em fa especial il·lusió per la coherència del curs i per l’oportunitat del que es debatrà aquí».

Les jornades les inaugurarà la consellera de Presidència, Laura Vilagrà Pons, i les clourà el vicepresident Jordi Puigneró Ferrer.

La UCE s’organitza amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa i de Gest! Associació de Professionals Sènior al servei del Territori, que van tenir la idea de portar-la a Manresa. El seu president, Josep Sinca Cura, va celebrar que, per fi, es pugui organitzar amb certa normalitat, alhora que va posar l’accent en l’actualitat del contingut, que portarà a Manresa una quinzena de professionals i experts en la matèria.

Les sessions es tancaran cada dia amb una activitat externa: una visita a la Seu al capvespre, un recorregut pels llocs ignasians i un tast de vi de la DO Pla de Bages i productes nostrats. Josep Gili Prat, regidor d’Ensenyament i Universitats, va recordar que les inscripcions es poden fer a través de la web del Kursaal.

(Podeu consultar la programació sencera a la web del diari).

Compartir l'article

stats