Ha mort el supervivent de la Lleva del Biberó Jaume Navarro i Torras (Manresa, 1920-2022).

L’Associació Memòria i Història de Manresa ha expressat el seu condol a la família i, alhora, ha volgut agrair públicament al Jaume Navarro la seva plena disposició a col·laborar.

A www.memoria.cat queda enregistrat el seu testimoniatge, que té un gran interès humà i històric. D’una banda, se'l pot veure i escoltar al web específic que li va dedicar l’any 2014, Records de Jaume Navarro i Torras, on ens parla dels anys de la República, la Guerra Civil i el franquisme i, molt especialment, de la història dels populars Magatzems Jorba, on va treballar-hi tota la vida. 

Posa en valor que va facilitar una llista inèdita d’empleats de la Casa Jorba, que ell mateix havia anat confeccionant al llarg dels anys.

D’altra banda, conserva una entrevista més recent, realitzada l’any 2019, sobre els seus records com a membre de la “Lleva del Biberó”. Un testimoniatge acompanyat de les seves interessantíssimes memòries de la seva “campanya” a la Guerra Civil (27/4/1938-23/4/1939).

Jaume Navarro va ser membre de l'Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41 i el desembre del 2018 va ser homenatjat a l'Ajuntament de Manresa, conjuntament amb la resta dels "biberons" bagencs supervivents.

Destaca també de Jaume Navarro que era una persona amable, col·laboradora, a qui, malgrat tot, no li feia nosa recordar aquella joventut truncada que li va tocar viure. "Sobre aquelles vivències va aixecar una vida honesta. La seva és una lliçó de vida. Ens ha deixat un home bo, entranyable, del qual servarem un gran record", assegura.