L’actual rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Josep Eladi Baños, continuarà al càrrec un segon mandat de quatre anys. El Patronat de la Fundació Universitària Balmes, reunit en sessió plenària aquest dimecres a la tarda, ha ratificat la seva renovació.

La UVic-UCC té campus a Vic i a Manresa. La FUBalmes és la titular de la Universitat de Vic. Aquest, doncs, serà el segon mandat de l’actual rector, que estarà al capdavant de la direcció acadèmica de la Universitat per quatre anys més, del 2022 al 2026.

Al llarg del procés de renovació del càrrec, Josep Eladi Baños ha fet balanç del seu primer mandat, que va iniciar el desembre del 2018, i ha explicat les línies que definiran el seu govern per als pròxims quatre anys. “Ha estat un període de molta feina, amb dificultats sobrevingudes, com la pandèmia, en què he tingut suport sense cap mena d’escletxa”, ha afirmat el rector.

Ha destacat accions com ara l’aprovació del nou Pla estratègic, l’acord federatiu amb Elisava, l’aparició per primer cop en els rànquings THE, la posada en marxa del Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment al campus Manresa, i la creació de diverses càtedres, de l’institut de recerca biomèdica IRIS-CC i de les Beques a l’Abast de Tothom, o el programa 2+3 per a la vinculació dels CFGS als estudis universitaris, entre d’altres.

El segon mandat, ha dit, li permetrà “acabar projectes ja començats i impulsar-ne de nous” i assolir objectius com ara “fer que la UVic-UCC esdevingui un referent català i europeu en qualitat de la docència, contribuir al creixement de Vic i Manresa com a ciutats universitàries, i continuar desenvolupant la recerca com a motor d’innovació econòmica i social, i avançant en internacionalització”.

El seu projecte també inclou una consolidació de l’oferta educativa, l’aprofundiment del model de docència híbrida i de la formació dual, i el desenvolupament d’una Escola de Postgrau, que reforci l’oferta de formació contínua.

Procés de renovació

La renovació culmina ara, després d’un procés que va començar amb la defensa de la seva candidatura, el 18 de maig passat, davant el mateix Patronat.

Posteriorment, el dia 30 del mateix mes, el rector va presentar la seva proposta de govern al Claustre de la UVic-UCC, que en va emetre un informe favorable.

És aquest darrer document el que s'ha presentat al Patronat d’aquest dimecres per a la ratificació del nomenament. D’acord amb el model de governança singular que regeix la UVic-UCC, correspon al Patronat de la FUBalmes nomenar la figura del rector o rectora, que ha de tenir el grau de doctor i la categoria acadèmica de catedràtic universitari, o disposar d’una acreditació equivalent en alguna agència nacional, estatal o internacional.