La sèrie històrica d’aquest estiu a Regió7 signada per Francesc Comas, historiador, geògraf i col·laborador habitual d’aquest diari, vol ser un inventari de les escultures amb valor històric i/o artístic que hi ha ubicades a espais públics de Manresa.

L’origen d’aquesta iniciativa la trobem en el llibre de Francesc Junyent El patrimoni històric i artístic (1994), que va fer una primera selecció i explicació del patrimoni artístic dispers per alguns espais de la ciutat. Ara, Comas farà una ampliació i descripció de quasi tots els elements escultòrics urbans amb la col·laboració del Museu de Manresa, que els té catalogats i documentats.

En aquesta sèrie d’articles només es mencionaran les peces escultòriques i no es tindran en compte les plaques commemoratives, fonts, creus de terme, edicles i altres modalitats d’objectes amb un valor històric i artístic que també hi ha a la ciutat. Tampoc recollirà les escultures i grups escultòrics que es troben en algunes capelles del cementiri municipal.

El conjunt és un autèntic tresor a l’aire lliure que decora (o embelleix) els nostres carrers i places, i a la vegada també és un testimoni permanent de la història de la ciutat i dels seus protagonistes. L’origen de la major part d’aquestes obres té un significat concret i són nascudes per iniciativa de col·lectius ciutadans per homenatjar persones, entitats, dates, llocs o idees que s’han considerat significatives, i, en definitiva, acaben convertint-se en punts de referència dins el nostre paisatge urbà i de la memòria històrica de manresans i manresanes.

Cal destacar que algunes peces d’aquest museu a l’aire lliure s’han convertit en icones per a la ciutadania. El cas més paradigmàtic és l’escultura A l’ombra de Ramon Oms, situada a la Plana de l’Om, que guarda moltes confessions de ciutadans anònims.

Més de seixanta escultures

Avui en dia, en els diferents espais del terme de Manresa es pot gaudir d’una mica més de seixanta escultures. La més antiga és el monument a Anselm Clavé, situat a la plaça del mateix nom, que data del 1919 i que està força deteriorat. De les més recents hem de destacar l’escultura A la Salut de Ramon Oms, que és al costat del parc del Dr. Simeó Selga.

Entre els diversos autors d’aquest conjunt d’escultures hi ha representats els principals artistes de la ciutat i d’altres punts del país dels últims temps.

La 17a edició

Es tracta de la 17a edició de la sèrie d’estiu signada per Comas, que sortirà publicada setmanalment el diumenge, sempre que ho permeti l’actualitat informativa. Nascut a Manresa, Francesc Comas Closas és llicenciat en Geografia i Història i ha escrit més d’una trentena de llibres de Manresa i la comarca. President del Centre d’Estudis del Bages, és un guia habitual de les visites històriques que s’organitzen a Manresa i un conferenciant de renom.