La Festa de Sant Cristòfol tornarà enguany al format més tradicional sense les restriccions derivades de la pandèmia. Tot i que la festivitat és el dia 10 de juliol, com que s'escau en diumenge, el programa d’actes organitzat pel Montepio a Manresa es concentrarà el divendres dia 8. Entre d'altres, inclourà l'atorgament d'un premi a Jordi Mora, que ha estat el cap de la Policia Local de Manresa els deu darrers anys, i la benedicció de vehicles. Enguany, els diners que es recaptin es donaran a Càritas per a un programa d'ajut a refugiats ucraïnesos.

A les 12 del migdia hi haurà una missa solemne a l’església de Sant Andreu. A 3/4 d'1 del migdia es farà el lliurament del Premi Sant Cristòfol 2022 a Jordi Mora, que ha estat el cap de la Policia Local de Manresa els darrers deu anys fins a la seva jubilació, el passat mes de febrer, després de 41 anys de servei al cos. Amb aquest guardó, el Montepio vol reconèixer anualment a persones i organitzacions de la nostra comarca que hagin destacat en els àmbits de la seguretat i de l’educació viària o de la mobilitat sostenible. Seguidament, es farà un reconeixement a les persones associades més antigues i a la més jove, com a mostra d’agraïment a la confiança depositada en el Montepio.

A 2/4 de 6 de la tarda, a la sala d'actes del Montepio, hi haurà l'acte de reconeixement a les persones sòcies amb més de cinquanta anys d’antiguitat. Finalment, de les 7 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre, tindrà lloc l'acte més tradicional i participatiu de les festes: la tradicional benedicció de vehicles al carrer de Jacint Verdaguer, amb el lliurament d'una medalla a tots els participants. Durant la benedicció es farà també la recaptació solidària que cada any va adreçada a una causa diferent. Enguany, l’import recaptat es lliurarà a Càritas pel seu programa d’ajut a les persones ucraïneses refugiades a Catalunya.

Premi d'àlbum infantil Il·lustrat

Coincidint amb la festivitat de Sant Cristòfol es convocarà la segona edició del Premi Montepio d'Àlbum Infantil Il·lustrat d’aquest premi biennal, amb la finalitat de potenciar la creació literària per a nens i nenes. El premi es convoca amb la col·laboració de Pagès editors, que es farà càrrec de la publicació de l’obra guanyadora.

El Premi Montepio d’Àlbum Infantil Il·lustrat vol fomentar els valors propis d’una literatura infantil de qualitat dins d’una societat democràtica, així com promoure la solidaritat, el civisme, la igualtat de sexes i generacions, el respecte cultural i la sostenibilitat medioambiental. Està dotat amb 1.500 euros i l’edició de l’obra guanyadora per part de Pagès editors.

Podran optar al premi totes les obres il·lustrades de temàtica lliure, però ha d’anar relacionada amb la mobilitat, el transport i la conducció cívica de vehicles, així com amb transmetre valors, estètics, ètics i humans, que formen part de la mobilitat i de la comunicació. El conte ha d’anar adreçat dins de la franja aproximada d’edat entre els 3 anys i els primers lectors.

L’any 2020 es va convocar la primera edició, que va guanyar l’obra “A pas de zebra” del col·lectiu d’il·lustradores Peste Alta.