La inauguració oficial del nou tram de 800 metres de l'avinguda dels Països Catalans, entre les carretera de Vic i de Viladordis, ha donat pas aquest matí a l'obertura al trànsit d'un vial que actua com a ronda interna a l'est de la ciutat i que en poques setmanes quedarà completament desplegat quan s'enllaci amb el primer tram construït i que queda interromput davant del Decathlon.

L'estrena dels 800 metres de la nova avinguda, que dona continuïtat a la de les Bases de Manresa s'ha dut a terme combinant passat i present.

Passat perquè l'estrena ha comptat amb la presència de l'exconseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i del que era llavors alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que van negociar la materialització de la infraestructura. Present perquè avui ha entrat en funcionament de la mà del secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy.

Ricard Font i Aloy han retirat simbòlicament els separadors que barraven el pas als vehicles i, tot seguit, el trànsit ha començat a fluir. A l'acte també hi ha hagut veïns que han aprofitat la proximitat de les autoritats per reclamar rebaixos en voreres pendents i ajustos en la senyalització.

Ricard Font i Marc Aloy retirant les tanques per impedir el pas Francesc Galindo

El que hi ha hores d'ara en marxa és el tram entre la plaça Prat de la Riba i la carretera de Viladordis, i els enllaços d’aquesta amb el carrer Fra Jacint Coma i Galí, Camí del Grau, carrer Rosa Sensat, carrer Granollers i carrer Concepció Piniella. L’enllaç amb el carrer Prolongació Sant Joan d’en Coll es mantindrà tancat per obres.

La confluència de l'avinguda amb la rodonda de Prat de la Riba s'ha solucionat sense semàfors.

Els vehicles que circulen per la carretera de Vic en direcció sortida de la ciutat si volen arribar fins a la carretera de Viladordis enfilen cap a la dreta per un carril segregat i després de fer un cediu el pas s'incorporen a l'avinguda en direcció sud.

Els vehicles que baixen per l'avinguda dels Països Catalans en direcció a Prat de la Riba poden incorporar-se a la rotonda i seguir cap a les bases de Manresa o girar a la dreta per un carril d'incorporació a la Pujada Roja.

Imatge de la confluència amb Prat de la Riba Francesc Galindo

Aparcament i vorera ampla

El nou vial consta d’una vorera de 3,5 metres d’amplada, arbrada, i també una zona d’aparcament de 2,3 metres d’amplada i una calçada amb dos carrils de 3,2 metres d’amplada cadascun.

Per la banda nord té una franja arbrada d’1,6 metres corresponent a la futura mitjana de l’avinguda, ja que és previst que a llarg termini el vial tingui unes característiques similars als de l’avinguda Universitària: amb dues calçades separades per una mitjana arbrada.

L'avinguda entre línies elèctriques Francesc Galindo

S’ha construït una rotonda a la cruïlla amb la carretera de Viladordis, de 52 metres de diàmetre exterior i una altra al carrer Fra Jacint Coma i Galí, de 46 metres. 

El traçat finalitza a la plaça Prat de la Riba, que s’ha adequat per a connectar amb la vialitat existent. 

Un cop finalitzada, l’avinguda dels Països Catalans afavorirà la connexió de la ciutat amb la ronda de Manresa de la C-55 i l’autopista C-16.

La nova avinguda esdevindrà una nova ronda de circumval·lació de la ciutat pel seu sector est i perllongarà la que actualment conforma l’avinguda de les Bases de Manresa, de manera que farà el paper de connector entre barris de la ciutat. 

Permetrà la distribució dels vehicles que entren a la ciutat per la carretera de Vic o pel carrer Viladordis cap als barris de la Font dels Capellans i la Sagrada Família, sense necessitat de penetrar cap a l’interior de la ciutat. Així mateix, establirà una connexió directa entre la zona de les Bases i la Parada i els barris esmentats.

El tram de l’avinguda fins als Trullols avança a bon ritme i podria entrar en funcionament les properes setmanes.