La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto Illera, ha visitat aquest divendres Manresa. Durant l’estada a la capital del Bages, ha visitat l’Ajuntament de Manresa, on s'ha reunit amb l’alcalde, Marc Aloy i Guàrdia, i diferents regidors del consistori. Posteriorment s'ha dirigit a diferents punts turístics de la capital del Bages.

Maroto ha estat rebuda a les 11 del matí per l’alcalde Aloy a l’Ajuntament de Manresa, on ha signat el llibre d’honor. Seguidament, s'ha reunit al saló de sessions amb l’alcalde i diferents regidors del govern municipal, reunió on també hi ha estat present el subdelegat a Catalunya del govern de l’estat, Carlos Prieto Gómez.

Durant la reunió, el govern municipal ha donat detalls a la ministra dels diferents projectes turístics vinculats al Camí Ignasià i a la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi a Manresa, projectes que han rebut dues subvencions per part del ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, vinculats als fons Next Generation, en el marc del Pla estatal de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). Un dels ajuts, de 2,5 milions d’euros, és per impulsar actuacions en sostenibilitat i transició digital vinculades al Camí Ignasià, mentre que l’altra subvenció, de 2,7 milions, permetrà afrontar millores a diferents elements patrimonials vinculats al Camí Ignasià a Manresa.

Potenciar una oferta turística diferent

Segons la ministra, els ajuts permeten "desestacionalitzar el turisme" i "apropar el govern a la cerca de nous productes i destins turístics". En aquest sentit, ha recordat que la singularitat d'una oferta com la que ofereix el Camí Ignasià se suma a altres rutes religioses nacionals en auge, com el Camí de Santiago, el del Grial o el de Vera Cruz.

Maroto també ha parlat de la importància del Camí Ignasià per a la demarcació, sobretot per la seva ubicació. "El projecte, per la seva situació a l'interior de la província de Barcelona, té una gran capacitat tractora. No només sobre la comarca, sinó sobre tota la ruta ignasiana", ha afirmat.

Així, Maroto ha destacat que la injecció europea tindrà un retorn per als manresans. Els ajuts europeus "permeten avançar en un model de turisme en sintonia amb el resident", argumenta la responsable d'Indústria, Comerç i Turisme. Concretament, considera que inversions com aquestes "milloren la ciutat i els serveis", a banda de motivar "un creixement econòmic i la creació de llocs de treball".

La ministra també ha animat els ciutadans d’arreu de l’estat i de l’estranger a visitar Manresa: “Estem en un entorn privilegiat. Són molts els turistes que arriben a Manresa, motivats per la història que Ignasi de Loiola va deixar en aquesta ciutat. I són també moltes les famílies i els turistes que hi troben un ric patrimoni, una bona gastronomia i una gent que aporta molt valor a la ciutat”, ha afegit.

Maroto ha subratllat el compromís del govern de l’estat de potenciar el turisme interior i, específicament, ha mostrat la voluntat d’invertir en la promoció turística de tot el Camí Ignasià, en tot el seu recorregut, des Euskadi fins a Catalunya. En aquest sentit, ha explicat que el ministeri obrirà la convocatòria d’ajuts per experiències turístiques i ha animat Manresa i el conjunt de territoris del Camí Ignasià a presentar-hi les seves propostes. “Ens permetrà fer una projecció internacional del Camí Ignasià molt més intensa”, ha dit.

Per la seva banda, l’alcalde Marc Aloy ha mostrat la seva satisfacció per la visita de la ministra. “Avui ha vingut a conèixer el projecte turístic de Manresa, que fa molt temps que estem treballant. Vam presentar dos projectes al ministeri i tots dos han rebut finançament dels Next Generation, amb un total de 5,2 milions d’euros”, ha destacat. Tal i com ha afegit, “Manresa és una ciutat rica en patrimoni” i ha recordat que Maroto és la primera ministra del govern de l’estat que visita Manresa.

Visita al carrer del Balç i la Fàbrica Nova

Després de la reunió, la ministra Maroto ha visitat el Centre d’Interpretació del Carrer del Balç, el conjunt patrimonial que mostra com era la ciutat del segle XIV.

La ministra de Turisme visita la Fàbrica Nova de Manresa

La ministra de Turisme visita la Fàbrica Nova de Manresa Redacció

Seguidament, ha visitat la Cova de Sant Ignasi i les obres del futur Museu del Barroc de Catalunya. Finalment, als voltants de les 13.30h, la ministra ha visitat la Fàbrica Nova, per conèixer de primera mà el projecte impulsat per l’Ajuntament de Manresa i la Universitat Politècnica de Manresa per crear un pol de tecnologia i coneixement en aquest antic espai industrial.