La darrera setmana han mort sis persones als centres assistencials de Manresa a causa de l’epidèmia de coronavirus. Per trobar una setmana amb una quantitat de víctimes superior hem de retrocedir fins al 8 de febrer. Entre els recomptes setmanals del 8 de febrer i el d'aquest dimarts n’hi va haver dos, el 15 de febrer i el 8 de març, en els quals també es van haver de lamentar sis víctimes mortals.

Les víctimes són persones d’edat avançada, pacients d’entre 80 i 90 anys amb un estat de salut vulnerable. Són pacients complexos amb patologies cròniques prèvies que la covid fa que es descompensin i que la seva situació s’agreugi.

Les xifres fetes públiques aquest dimarts reflecteixen un fort increment de la mortalitat als centres assistencials de Manresa a causa de l'epidèmia. Cinc persones van perdre la vida a Althaia i una a Sant Andreu.

Després de setmanes amb xifres menys elevades de conseqüències fatídiques de l’epidèmia, les noves dades mostren que la covid-19 és ben present entre nosaltres en l’actualitat i que afecta especialment a les persones més vulnerables, que es descompensen a causa de la infecció. Amb aquestes noves víctimes, el total als centres assistencials de Manresa arriba a 619, de les quals 440 a Althaia i 179 a Sant Andreu.

Quan el passat 31 de maig es va arribar a les 600 morts per covid a Althaia i a Sant Andreu, la sensació era que l’epidèmia s’estava diluint i que la normalitat s’imposava després de més de dos anys de patiment. D’altra banda, tampoc es pot oblidar que en els menys de dos mesos transcorreguts ha mort una vintena més de persones. Així que és tan segur que d’aquesta epidèmia se’n podrà passar pàgina com que aquest moment no ha arribat encara.  

Increment de persones a l'UCI

Una altra dada preocupant és l’increment de persones amb necessitats de cures intensives. Aquest dimarts hi havia cinc ingressats a l’UCI de Sant Joan de Déu. La setmana anterior ja n’hi havia quatre i, com es va informar, es trencava una situació mantinguda durant setmanes amb dues, una o cap persona a l’UCI.

Althaia va advertir la setmana passada que s’havia produït un lleuger increment d’ingressos, tres de mitjana cada dia. El perfil dels ingressats era el mateix que les setmanes anteriors: pacients complexos, molts d’ells persones amb malalties cròniques que es descompensen a causa de la covid. Alguns tenen patologia respiratòria, però la majoria no cursen pneumònia com sí que s’ha vist en altres moments de la pandèmia.

A principis de mes, pel que fa als ingressos la situació es mantenia estabilitzada entre una i dues persones al dia a la planta d’hospitalització. Aquest dimarts hi havia 36 hospitalitzats per covid a la ciutat, dels quals 27 a Althaia i 9 a Sant Andreu. La setmana passada hi havia 41 hospitalitzats, amb 27 a Althaia -la mateixa xifra que ara- i 14 a Sant Andreu, cinc més que en l’actualitat.

El dimarts 19 de juliol hi havia 14 ingressats a Sant Andreu. La darrera setmana, 7 persones han ingressat i 11 han estat donades d’alta i una ha mort. Amb aquesta, el nombre acumulat de víctimes mortals des de l’inici de la pandèmia a l’Hospital de Sant Andreu és de 179.