El Centre d’Interpretació del carrer del Balç acull des d’avui El Misteri del Balç, una experiència interactiva que s’inspira en els jocs d’escapada o escape room. És una activitat ambientada en l’època medieval a Manresa, durant el regnat de Pere III. Els participants juguen el rol d’investigadors i descobriran l’obscur secret que guarda el rei per resoldre el misteri d’un medalló que està maleït. 

Ahir va ser la preestrena de l’activitat i el primer grup a participar estava integrat per l’alcalde, Marc Aloy, el regidor de Turisme i Projecció de Ciutat, Joan Calmet, i les representants de la Diputació de Barcelona, Montserrat Bové i Rocío Giráldez. Van gaudir de l’activitat acompanyats del dissenyador del joc de l’empresa Gaudire, Pere Tió, i de la coordinadora de l’Oficina de Turisme, Sònia Martín. 

El joc està pensat per fer en grups de fins a sis persones i la col·laboració entre els participants és imprescindible per resoldre l’enigma dins el temps estipulat d’entre quaranta-cinc minuts i una hora. Hi ha tres nivells de dificultat: el familiar, l’estàndard i l’expert. El que els diferencia és el nombre de proves, les pistes que es proporcionen i el temps disponible per completar l’activitat.

Hi ha una interacció constant amb els jugadors a través d’una tauleta que es lliura al grup abans de començar el recorregut del joc. La tecnologia incorporada a l’escenografia de l’activitat fa que esdevingui una experiència multisensorial, fet que, segons Montserrat Bové, «ajuda molt a ficar-se dintre del paper». 

A través de la tauleta es van donant les indicacions i pistes perquè el grup superi cadascuna de les proves i arribi a l’objectiu de descobrir quin pacte misteriós va fer Pere III durant l’època de la pesta a la ciutat. 

Segons el dissenyador del joc, Pere Tió, bona part de la informació que reben els jugadors per completar les proves és històricament acurada, ja que prové de l’Arxiu Municipal de Manresa. Per tant, «és una forma diferent i divertida d’aprendre història de la ciutat mentre juguem». 

 Les sessions establertes que s’han programat per dur a terme l’activitat són: de dimarts a divendres a les sis de la tarda, els dissabtes a les deu del matí, la una del migdia, les sis de la tarda i les set de la tarda. Els diumenges hi haurà dues sessions: a les deu del matí i a la una del migdia. De tota manera, es poden reservar sessions fora d’aquest horari si no coincideix amb altres activitats, contactant amb el Centre d’Interpretació del carrer del Balç. 

L’activitat té un preu de deu euros pels adults i de set pels jubilats, els infants i adolescents de vuit a quinze anys.