Els números de la Fundació Althaia de Manresa, l’ens sanitari més important de la Catalunya central, s’enlairen a un ritme vertiginós i van arribar a 216 milions d’euros de facturació l’any passat.

Aquest és el resultat dels 30 milions d’euros de creixement corresponent a l’activitat facturada de l’any 2020, que van situar els números globals en 193 milions d’euros, als quals cal afegir 23 milions d’euros més de creixement durant l’any passat.

Entre un any i l’altre el volum de facturació ha fet un salt de 53 milions d’euros.

Cal recordar que l’any 2005 Althaia facturava menys de cent milions d’euros, concretament 91 milions.

Durant 15 anys, entre el 2006 i el 2020, va anar augmentant progressivament la facturació de l’activitat sense fer el salt als dos-cents milions d’euros i l’any passat es va situar àmpliament per sobre d’aquest llindar amb els 216 milions d’euros esmentats anteriorment.

Així que va passar quinze anys per augmentar la facturació 90 milions d’euros i han calgut dos anys d’activitat frenètica a causa de la crisi sanitària per registrar un creixement de 53 milions d’euros.

Althaia en xifres

El director general de la Fundació Althaia, Manel Jovells, explica en la memòria que les xifres del 2021 estan molt marcades «aquest any també» per l’epidèmia de covid-19. L’any passat, «més que mai, ens va tocar compaginar el tractament d’aquesta malaltia amb l’atenció habitual i, alhora, intentar recuperar la que no vam poder fer durant el 2020».

Per això, tant els professionals d’Althaia com els pacients i familiars «hem hagut de ser més flexibles que mai per adaptar-nos a allò que la situació requeria en cada moment».

Afirma que «amb la implicació i l’esforç de tots ens n’hem sortit, i hem assolit uns nivells d’activitat molt alts sense comprometre la qualitat ni la seguretat».

El director general d’Althaia explica que alhora que es feia tot això s’ha estat treballant en el nou Pla Estratègic 2021-2025 convençuts de la importància de disposar d’uns objectius clars i compartits. «Amb aquest pla apostem per continuar sent una institució de referència, tant des d’un punt de vista assistencial com en docència i recerca, que treballa centrada en la persona per assolir el reconeixement i la confiança dels nostres pacients, així com dels altres agents d’interès, i que ajuda a vertebrar el sistema de salut al nostre territori», assegura.

Quant a l’execució del pla, afirma que es posarà una atenció especial en la cronicitat i la salut mental. 

Per la seva part, l’alcalde de Manresa i president del patronat de la Fundació Althaia, Marc Aloy, ha fet un reconeixement a la tasca realitzada l’any passat per tal d’afrontar el repte «encara majúscul» de donar resposta a les noves onades de l’epidèmia i, alhora, compaginar aquesta feina amb l’activitat hospitalària habitual.

Més activitat mutual i privada

Pel que fa a la contractació de l’activitat, l’any passat va baixar el percentatge finançat pel Servei Català de la Salut de la Generalitat i va augmentar la mutual i privada. El 2021, el 79% de les altes van ser pel sistema públic mentre que el 2020 van ser el 80,2%. Més concretament els parts van baixar del 81,7% al 77,3%, les consultes externes del 80,2% al 77,6% i les urgències del 74,4% al 71,2%.