La propera nit de Nadal hauria complert 110 anys, però no podrà ser. Avui ha mort Filomena Penina Tomàs, la segona persona més anciana de Manresa després d'Antònia Llanes Aiguadé, nascuda el 7 de març de 1912. El funeral per acomiadar la manresana serà aquest diumenge a les 12 del migdia al tanatori d'Altima-Fontanova al carrer del Bruc.

Filomena Penina, vídua d'Enric Vicente va néixer el 24 de desembre de l'any 1912, any conegut per l'enfonsament del Titànic.

Des de ben petita va viure a la Valldan. La petita de tres germanes, no recordava gaires jocs a casa seva perquè molt aviat va començar a treballar cuidant vaques.

Va tenir poc temps per anar a l'escola i el va aprofitar per aprendre a escriure i a llegir. No oblidarà mai el dia que va morir la seva mare, «feia dies que estava malalta al llit. Em va cridar, em va fer una abraçada ben forta i el seu cor va deixar de bategar», recordava amb tristesa en una conversa amb aquest diari.

Amb l'arribada de la guerra, van anar a viure a Puig-reig per estar més segurs. Una tarda van anar a buscar llenya a la serradora i en tornar el seu marit va fer un sobreesforç que li va provocar una petita infecció a la sang. Aquella infecció va afectar-li el cervell i va caure malalt al llit.

Als 27 anys va decidir anar a buscar feina a Manresa. Es va tornar a casar i va obrir el bar Caracas, que assegura que fins i tot va tenir com a client el còmic i cantant Torrebruno. Als 60 anys va viure un dels pitjors moments de la seva vida: la pèrdua del seu marit per una pneumònia.

«Si hagués dominat l'escriptura, m’hauria agradat publicar una novel·la amb tota la història de la meva vida», explicava a aquest diari (vegeu Regió7 del 8 de juiol del 2017).

La Filomena explicava que ella va viure l'epidèmia de grip espanyola i no esperava haver de tornar a passar per una situació de tocs de queda, mascaretes, restriccions i estats d'alarma. Va sobreviure també a l'epidèmia de covid, després de passar per tres guerres.

La seva neta Noemí Carrión explicava ahir que portava un temps enllitada. Menjava i coneixia, però, progressivament s'ha anat apagant fins que ha deixat de respirar.