Concerts, cercaviles, visites, balls de gegants... Més d'un centenar de propostes en més d'una trentena d'espais han format el programa de la Festa Major de Manresa 2022, que enguany va arrencar el 20 d'agost amb la Trobada de bateries i sense el popular correaigua, suspès per sequera, i ha finalitzat aquest dilluns amb un Correfoc concorregut i el Ball de Festa Major. Després de dues edicions en les quals no es van poder gaudir de tots els actes a causa de la pandèmia, la festa Major d'enguany ha estat molt esperada per tots els manresans i manresanes. I de tots els actes programats, n'hi ha hagut una sèrie que han destacat entre tota l'oferta. T'expliquem quins són i com s'han viscut.

Trobada de bateries

La trobada de bateries va donar el tret de sortida a la Festa Major de Manresa. L'acte va congregar molt públic a la plaça Sant Domènec, que va poder escoltar una àmplia varietat de temes.

39 bateries amenitzen la plaça Sant Domènec en l'inici de la Festa Major

39 bateries amenitzen la plaça Sant Domènec en l'inici de la Festa Major Oscar Bayona

Des de Foo Fighters fins a la música clàssica de Palladio, tots van amenitzar una jornada que recordava que començaven nou dies de celebració sense restriccions.

La nova pubilla i hereu de Manresa 2022

Quatre-centes persones van viure el diumenge 21 d'agost la proclamació dels nous hereu i pubilla de Manresa. Els escollits van ser Sara Cristobal Martín, que es va presentar proposada pel col·lectiu Jueus de l’Aixada, i Robert Canet Torres, que ho va fer a títol personal. 

36

Així s'ha viscut la proclamació de la pubilla i l'hereu de Manresa 2022 Alex Guerrero

Gegants i Tap'Antic, la combinació perfecta

La nit de dimecres va ser la primera amb gran participació. La imatgeria al complet, amb els gegants, gegantons, nans, el lleó i l’àliga, van sortir de casa Caritat al vespre per anar cap a l’Ajuntament. Ja a la plaça Major, la imatgeria va protagonitzar un assaig a la fresca obert al públic.

L'assaig va coincidir amb la proposta de recórrer locals de restauració del Barri Antic i entorn per tastar tapes, el Tap'Antic. Llavors, va haver-hi llargues cues per tastar tapes dels 26 bars i restaurants que hi van participar.

Les Visites a la Manresa Desconeguda

Mig miler de persones van submergir-se dijous 25 d'agost en la part menys coneguda de la ciutat. Els grups van visitar la Fàbrica Nova, un complex fabril que ha marcat la història de la ciutat.

18

Visita a la Fàbrica Nova de Manresa Oscar Bayona

Ja divendres, més de 300 persones van visitar la capella del Rapte i la Cova per conèixer els dos indrets més importants en l’estada a la ciutat de Sant Ignasi de Loiola.

30

Visita a la Manresa Desconeguda Marta Pich

El pregó del periodista Quico Sallés

Amb molt d'humor, un verb fàcil i algun comentari crític, el periodista Quico Sallés va convertir aquest dissabte el pregó de la Festa Major de Manresa en una declaració d'amor a la capital del Bages.

El periodista Quico Sallés proclama Manresa en el seu pregó

El periodista Quico Sallés proclama Manresa en el seu pregó Gemma Camps

Ballar al ritme de la imatgeria

Els Cavallets de Sant Jordi, Nans, Gegantons, l’Hereu i la Pubilla i els Gegants Nous van oferir diumenge una demostració de les seves danses i balls. Aquest any hi ha hagut un major nombre de participants en la ballada popular respecte al 2019, l’últim cop que es va celebrar amb normalitat.

13

Ball de la imatgeria de Manresa Alex Guerrero

L'esclat del castell de focs

Diumenge, el parc de l'Agulla es va omplir a vessar per retrobar-se amb el seu enyorat castell de focs. Va ser un quart d’hora exacte de perfecta sincronia entre pirotècnia i música que va rebre els «oh!» i aplaudiments de la gentada que va omplir a vessar l’entorn del llac. L’espectacle de la pirotècnia Peñarroja va fer petar 250 quilos de pólvora.

EN VÍDEO | Mira el castell de focs de la Festa Major de Manresa

EN VÍDEO | Mira el castell de focs de la Festa Major de Manresa Oscar Bayona

Una festa major de concerts aclamats

Fins a 8.000 persones, segons els càlculs de la Policia Local, van omplir el carrer Sallent per veure Els Catarres dissabte i Pedro da Costa es va encarregar de fer el mateix a la Plaça Sant Domènec diumenge. Aquests van ser dos dels concerts més aclamats de la setmana, que van fer vibrar Manresa

Per una banda, moltes famílies i grups de joves van convertir el concert de la banda de Centelles en un gran poder de convocatòria a la zona del polígon dels Dolors.

Els Catarres omplen el carrer Sallent

Els Catarres omplen el carrer Sallent Oscar Bayona

D'altra, el cinquè finalista de la primera edició del programa Eufòria, el santfruitosenc Pedro da Costa, va lluir la seva "eufòria" a Sant Domènec davant d'un públic familiar molt entregat durant tot el concert. Da Costa havia anunciat un espectacle ple de sorpreses i no va decebre ningú. El cantant va venir acompanyat d'una formació molt sòlida. En Triquell va ser el primer convidat que va pujar a l'escenari per cantar amb el qui havia estat el seu company al concurs. Uns temes més tard, Mariona, la guanyadora d'Eufòria es va sumar a l'espectacle. Una altra de les sorpreses que havia preparat Pedro va ser l'aparició d'en Chung-Man, també d'Eufòria, va aconseguir emocionar els assistents amb Escriurem de Miki Núñez.

32

Pedro Da Costa llueix la seva «eufòria» en una plaça Sant Domènec plena Oscar Bayona

Una Mostra i un correfoc molt esperats

Plena de gom a gom, la Plaça va oferir dissabte una Mostra del Correfoc que va encisar a tots els presents. En l'ambient es notava que el públic tenia ganes de festa. Fet que es va demostrar dos dies més tard, quan aquest dilluns, malgrat la pluja, els manresans van tornar a omplir l'emplaçament per celebrar la primera edició del Correfoc sense restriccions després de dos anys -2020 i 2021- en què no s'ha pogut celebrar a causa de la pandèmia.

La Mostra del Correfoc de la Festa Major de Manresa

La Mostra del Correfoc de la Festa Major de Manresa

Hi havia ganes de correfoc, i la pluja no ho va poder esguerrar. En tancar edició la cercavila de diables, dimonis i el bestiari de Xàldiga continuava el seu recorregut pels carrers i places del Barri Antic. Això sí, sense la pirotècnia fixa com la Plana de l’Om o la de la mateixa plaça Major, i amb l’advertència de l’organització d’anar amb compte per evitar relliscades.