Regió7

Regió7

El mosquit tigre ha passat de generar preocupació a la irrellevància per a l’Ajuntament de Manresa

Assegura que aquest estiu ha rebut quatre trucades per afectacions «petitíssimes que no han requerit cap intervenció»

Imatge d'un mosquit tigre Arxiu Particular

El mosquit tigre ha passat de generar preocupació a la irrellevància per a l’Ajuntament de Manresa.

Han quedat enrere els temps que l’insecte generava inquietud i el govern municipal assegura que aquest estiu només ha rebut quatre trucades per afectacions «petitíssimes, que no han requerit cap intervenció».

L‘Ajuntament ha deixat de fer les campanyes de conscienciació i coneixement del mosquit tigre, però continua retirant els pots d’aigua tancats per dipositar-hi flors al cementiri i Aigües de Manresa fa dues neteges a l’any a tots els embornals de la ciutat.

El mosquit tigre es va detectar a Catalunya el 2004, concretament a Sant Cugat del Vallès, però no va ser fins al 2008 que a Manresa es va establir el primer pla de prevenció contra l’espècie. Encara no se n’havia vist cap cas a la ciutat fins aleshores, i va caldre esperar fins al 2009 per constatar fefaentment la primera picada.

El 2009 els ambulatoris de l’Institut Català de la Salut (ICS) situats a la capital del Bages van registrar 62 pacients que van anar a cal metge perquè els tractessin picades de mosquit. El 2010 van ser 95 (amb un increment del 53%), una xifra força repartida entre les dues àrees bàsiques de salut. La de la Plaça de Catalunya va atendre 45, mentre que a la de la Sagrada Família van ser 50. 

Tenint en compte que a Manresa hi ha quatre ambulatoris, els altres dos els gestiona Althaia, el nombre total seria molt superior.

No hi ha un codi específic

Regió7 ha sol·licitat a l’ICS quantes consultes per picades virulentes de mosquit tigre han atès els ambulatoris de Manresa els darrers anys. La resposta ha estat que no hi ha un codi específic per a les picades de mosquit tigre, sinó un de genèric per a picades d’insectes. Dels dos Centres d’Atenció Primària de Manresa que gestiona l’ICS el diagnòstic és per picades d’insecte/artròpode, però no es pot saber si realment són o no picades de mosquit tigre. Hi ha molt poques consultes on a l’informe mèdic el professional hagi fet constar que es tracta de picades de mosquit tigre (segons el que diu el pacient).

Van ser 355 el 2011; 386 el 2012; 509 el 2013; 529 el 2014; 520 el 2015; 483 el 2016; 512 el 2017; 658 el 2018; 465 el 2019; 429 el 2020; 442 el 2021 i 270 el 2022.

En aquests anys les picades identificades com de mosquit tigre oscil·len de zero a sis.

Consultats els professionals d’Atenció Primària i Salut Internacional, asseguren que no s’observen canvis en aquest tipus de consultes. No s’ha detectat un augment de reaccions al·lèrgiques per picades d’insectes ni res que pugui tenir interès per a la població en aquest sentit. A urgències tampoc han detectat un augment de visites per aquest motiu (de fet, el que recomanen és que la gent no assisteixi a urgències per picades, excepte en aquells casos que hi hagi reaccions greus, que són molt pocs).

Compartir l'article

stats