El departament de Salut de la Generalitat ha anunciat que a Manresa ja es poden realitzar avortaments quirúrgics després de la novena setmana de gestació. La mesura va ser anunciada fa 11 mesos.

Segons Salut, s'aplica des de principis de setembre i encara no se n'ha dut a terme cap. Una situació que Acció Lila, en una concentració realitzada la tarda de dijous a la plaça Major, va atribuir al fet que no s'havia fet públic el nou servei fins ara, vulnerant el dret a la informació de les usuàries.  

Salut ha informat que des d’aquest mes de setembre ja s’ofereix a Manresa el servei d’acompanyament a la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) fins a les 14 setmanes. 

El dret estava contemplat fins a les 9 setmanes a través de l’ASSIR, moment en què es derivava a altres centres acreditats fora del territori. 

La Fundació Althaia ha facilitat un espai a la Clínica Sant Josep adequat per realitzar les IVE a partir de les 10 setmanes ja sigui per a un procediment quirúrgic o bé farmacològic.

Les usuàries que demanin una interrupció voluntària d’embaràs s’han d’adreçar a la unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) que continuaran oferint l’IVE farmacològic fins a la setmana 9 i 6 dies. 

I a partir de les 10 setmanes derivaran a la Clínica Sant Josep i en faran el seguiment posterior al procediment.

Avui s’ha presentat una modificació del protocol vigent que modifica la prestació del servei. El nou protocol amplia fins a la setmana 14 la possibilitat d’interrompre l’embaràs farmacològicament. 

Celebració i queixes

El moviment feminista havia convocat una concentració de protesta perquè després de gairebé un any no s'havia informat de cap avenç en l'exercici al dret a la interrupció voluntària de l'embaràs quirúrgicament a Manresa.

Un cop assabentats de la implementació del servei, la concentració s'ha mantingut, però amb el lema "Victòria del moviment feminista. A la Catalunya central ja es pot avortar". Mig centenar de persones han acudit a la concentració, en la qual les convocants han celebrat la posada en pràctica del servei, però també han criticat "l'obscurantisme" que comporta que no s'hagués fet públic abans.

Han recordat que durant 2 anys han fet múltiples accions de protesta, informatives i de pressió que han acabat donant els seus fruits.

Han recordat, però, que es mantenen desequilibris territorials i que hi ha dones que s'han de desplaçar 200 quilòmetres per exercir un dret fonamental.