L’atur entre les infermeres a Catalunya és, oficialment, anecdòtic. Tot i així, s’abusa dels contractes de curta durada, el que genera molta rotació i la combinació de períodes en actiu i altres de desocupació. Així mateix, el percentatge que representen les infermeres als centres assistencials ha disminuït els últims anys mentre que el d’auxiliars sanitaris ha augmentat i el de metges es manté estable.

Són algunes de les conclusions d’un estudi elaborat pel Col·legi d’Infermeres i Infermers de Catalunya i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UviC-UCC). En el treball s’analitza l’evolució de la professió d’infermeria durant els darrers anys i fins al 2019. Es va parar per la pandèmia perquè la situació d’emergència no alterés els càlculs respecte als temps de normalitat.

L’estudi indica que des de l’any 2010 el pes de les infermeres als centres assistencials de Catalunya ha passat del 40 al 30 %. En canvi, el d’auxiliars d’infermeria i tècnics sanitaris ha pujat del 28 al 31 %. Pel que fa als metges, es manté estable en el 33 %.

«Les infermeres hem estat les grans perdedores de la crisi del 2008», la de la bombolla immobiliària, segons la coordinadora del treball, presidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Catalunya i investigadora a la UVic-UCC, Paola Galbany. Les places d’infermeria que es van perdre no s’han recuperat.

L’estudi també ha documentat que tres de cada quatre infermeres treballen amb contractes eventuals durant els quatre anys després d’haver obtingut el títol. Constata que l’atur és anecdòtic, però alerta de «l’abús dels contractes de curta durada», el que genera precarietat laboral.