L’Ajuntament de Manresa atorgarà el dijous dia 13 d'octubre els primers Segells de Qualitat Sanitària en Seguretat Alimentària per premiar l’excel·lència dels establiments que destaquen per l’alt compliment de les normes i mesures de seguretat alimentària, amb la voluntat també d’estimular el sector i d’oferir als clients un certificat que dona màxima confiança i seguretat. 

El nou segell s’ha impulsat des de la regidoria de Ciutat Saludable de l’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració del Gremi d’Hoteleria i de Turisme del Bages, de la UBIC, de la Cambra de Comerç, de PIMEC i de Bages Impuls i La Joviat, a través d’una subvenció de la Diputació de Barcelona.

L’acte d’entrega es farà a la Sala d’Actes del Casino, a les 10 del matí, i comptarà amb un col·loqui a càrrec de Benvingut Aligué i Toni Massanés, moderat pel periodista especialitzat en gastronomia Josep Sucarrats, que oferiran una xerrada sobre seguretat alimentària en l’àmbit de la restauració. Seguidament, es farà l’entrega dels distintius a un total d’11 restaurants. 

L’acte estarà presidit per la regidora de Ciutat Saludable, M. Mercè Tarragó Costa, i comptarà amb l’assistència del diputat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro Rodríguez.

Un element diferenciador

El nou segell pretén dotar d’un instrument diferenciador als establiments que superin amb un nivell alt el procés de verificació fixat per l’Ajuntament de Manresa.

El projecte cerca la qualitat màxima en la seguretat alimentària dels establiments de restauració participants i, per tant, és totalment independent de les inspeccions sanitàries ordinàries que es realitzen a locals i establiments de la ciutat per comprovar que compleixen la normativa vigent en matèria sanitària. De fet, està considerat un nivell d’excel·lència respecte de les inspeccions, ja que els criteris d’exigència són més elevats.

Els establiments de restauració que aconsegueixen el segell de qualitat sanitària tenen com a avantatge el reconeixement i prestigi davant dels clients, i el saber que és va per davant en les inspeccions oficials tenint clar que compleixen les normatives vigents amb escreix. El procés per a l’obtenció del segell és gratuït i inclou una formació especialitzada.

Arran de la pandèmia de la Covid-19, la seguretat higiènic-sanitària dels establiments és un valor a l’alça, que ha fet prendre consciència de la importància en les mesures aplicades en la manipulació dels aliments o dels productes, des de la seva preparació fins al servei, la neteja de mans, els espais i els estris, la ventilació-separació o traçabilitat, entre altres.

Informar als consumidors

L’entrega de premis escenificarà el tret de sortida de la campanya de comunicació que s’engegarà per donar a conèixer als consumidors l’existència del segell de qualitat alimentària. Els restaurants que obtinguin el segell comptaran amb un adhesiu que col·locaran de manera visible a l’entrada. També quedaran recollits a l’apartat de Sanitat de la web municipal, on s’explica el projecte.

Com puc tenir el segell?

Poden optar al segell tots els restaurants que ofereixin, com a activitat principal, àpats al públic, consistents bàsicament en dinars i sopars (en format de menú del tipus primer plat, segon plat i postres), per ser consumits en el mateix local. Han de tenir la llicència d’activitat pertinent, han d’estar inscrits al cens municipals d’establiments minoristes d’alimentació de Manresa i disposar de tots els permisos pertinents.

Es pot trobar més informació a l’apartat de Sanitat de la web municipal clicant aquí.