Regió7

Regió7

Manresa reduirà mitja hora cada dia el funcionament dels llums de Nadal

L’Ajuntament fa notar que l’encesa, que s’apagarà abans a la nit, ja estava molt ajustada · Suposarà estalviar 21 hores d’il·luminació · S’ha fet mirant de cobrir el 100% de l’horari comercial i l’entrada als serveis de restauració

Les figures penjades al carrer del Born Oscar Bayona

Manresa s’ha afegit a la llista d’Ajuntaments que han decidit aplicar alguna mesura, ni que sigui simbòlica, per reduir la despesa elèctrica que genera durant les festes de Nadal l’encesa de la il·luminació nadalenca als carrers. En el cas de la capital del Bages, entre el 26 de novembre i el 6 de gener, els llums s’apagaran mitja hora abans del que era habitual cada dia. L’Ajuntament ha remarcat que aquesta il·luminació ja estava molt ajustada. Suposarà una reducció de 21 hores. En total, funcionaran 194,5, hores, segons informació del consistori. 

Des del dia 26 de novembre fins al 4 de gener, s’encendran de 2/4 de 6 de la tarda a les 10 de la nit; els dies 24, 25 i 26 de desembre i 1, 5 i 6 de gener, de 2/4 de 6 de la tarda a 11 de la nit, i el dia 31 de desembre, de 2/4 de 6 de la tarda a les 12 de la nit. La proposta de reducció de 30 minuts per dia s’ha fet, segons les mateixes fonts, amb l’objectiu de cobrir el cent per cent de l’horari comercial i l’entrada als serveis de restauració. 

Què hi haurà enguany als carrers de Manresa? De moment, en alguns ja es pot veure. És el cas del carrer del Born, on hi ha penjats uns elements decoratius amb llums LED de diferents colors que, un cop encesos, formaran una coberta lluminosa. Al carrer de Sant Miquel hi ha una tira de banda a banda del vial d’on pengen arbres de Nadal. Aquesta figura també es pot veure en altres llocs, com a la plaça dels Infants i al carrer de Sobrerroca. Al segon tram del Passeig de Pere III, el primer lloc on les van posar, com va informar aquest diari, hi ha unes figures amb tres boles juntes que recorden les dels arbres de Nadal. 

Les tires amb arbres de Nadal al carrer de Sant Miquel Oscar Bayona

Les diferents associacions de comerciants posen llums als seus respectius carrers i l’Ajuntament els complementa instal·lant-ne en places i rotondes per generar una certa continuïtat en el recorregut entre els vials. Els llums han de ser de tipus LED o amb una tecnologia similar que asseguri un baix consum elèctric durant tot el període de funcionament. 

La decoració que posarà el consistori

Pel que fa als llums instal·lats pel consistori, a la plaça Major hi haurà un arbre de Nadal d’almenys 12 metres d’alçada amb llums combinades amb la resta dels colors emprats per guarnir la plaça. També hi haurà un guarniment amb llàgrimes lluminoses o similar als balcons perimetrals, així com als accessos als carrers que conflueixen a la plaça Major, amb un mínim de 5 unitats, a banda del guarniment del edifici consistorial situat al número 1 de la plaça. A la Plana de l’Om, un element ornamental (arbre, monòlit o similar) d’almenys 8 metres d’alçada que tingui alguna relació estètica amb la decoració de l’entorn més proper. A Sant Domènec es guarnirà el centre de la plaça amb un mínim de 12 figures aèries coordinades pel que fa a les proporcions i el muntatge amb la ubicació de la pista de gel i altres activitats de dinamització que es puguin fer en aquest espai. Al primer tram del Passeig de Pere III, s’ha de decidir si es guarniran els arbres amb garlandes o llàgrimes,  o si es posaran elements ornamentals transversals des de la plaça Crist Rei fins a la Muralla de Sant Domènec. També hi haurà decoració que s'ha de concretar en diferents accessos a la ciutat: un element a la plaça de la Bonavista, un a la rotonda de Sant Marc, un a la plaça de la Creu, tres repartits per la plaça de Prat de la Riba i un a la del Mil·lenari

L'arbre amb llums de color rosa que hi haurà a Crist Rei Arxiu particular

A Crist Rei hi haurà dos arbres lluminosos de color rosa i blanc

La plaça de Crist Rei és cada any un dels espais on la il·luminació nadalenca que hi fa posar l’Ajuntament genera més expectació entre els vianants, tenint en compte la seva cèntrica situació a Manresa. Enguany, segons ha pogut saber Regió7, hi haurà dos arbres lluminosos, un de color rosa i un altre de color blanc amb una llum càlida. Són unes figures que només tindran il·luminada la capçada, sense el tronc. Faran uns 10 metres d’alçada i uns 6 de diàmetre. L’instal·lador és l’empresa Icnolux, que s’encarrega de la pràctica totalitat de la il·luminació nadalenca de la resta de la ciutat.

L’any que la decoració a Crist Rei va causar més expectació va ser el primer que es va guarnir aquesta plaça amb un element una mica singular, que va suposar que la decoració nadalenca de Nadal donés un pas endavant. En aquesta ocasió va ser un gran cub de color vermell, a l’interior del qual es podia accedir. Van ser centenars les persones que s’hi van fotografiar. Va ser el 2018. L’any a sobre el va rellevar un ninot de gel lluminós de grans dimensions. El 2020 el protagonista va ser un arbre lluminós de l’estil dels dos que hi haurà enguany, però amb la llum blanca més freda. L’any passat l’element decoratiu triat va ser un àngel anunciador d’11 metres d’alçada i uns 7 d’amplada amb els llums de color groc i blanc que també va cridar força l’atenció.

Compartir l'article

stats