Després d’un parèntesi de dos anys a causa de la pandèmia de covid-19, la Fundació Althaia ha celebrat la 40a Jornada d’Urgències en Pediatria amb 180 professionals d’arreu de Catalunya que s’han trobat per compartir coneixements, debatre i intercanviar experiències i reflexionar sobre diferents aspectes relacionats amb l’atenció pediàtrica urgent.

Per als organitzadors ha estat una edició especial per l’aniversari, pel fet de poder-se celebrar després de dos anys i per l’èxit de participació. 

El Dr. Santiago Nevot, un dels impulsors de la iniciativa, ha assegurat que la Jornada d’Urgències en Pediatria és una trobada de referència per als professionals de pediatria del país. La Dra. Sílvia Sánchez, cap del Servei de Pediatria, ha assenyalat també la importància de comptar amb un fòrum professional d’aquestes característiques.

Segons Althaia, el fet que la jornada s’hagi mantingut durant tots aquests anys és una mostra del lideratge que ha tingut l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa en l’àmbit de la pediatria. "Un lideratge que continua actualment", ja que el servei compta amb una alta especialització pediàtrica amb professionals de l’àmbit de la pneumologia, nefrologia, endocrinologia, cardiologia i digestiu a més de la neuropediatria, entre d’altres. 

Combinació de teoria i pràctica

La jornada ha inclòs teoria i pràctica. En la part teòrica s’han celebrat dues taules, una anomenada “Què cal fer davant de...”, en què s’han proporcionat coneixements i consells útils per resoldre situacions que poden aparèixer a urgències. En la segona, sobre controvèrsies, s’han plantejat diferents solucions davant una mateixa situació. Els aspectes legals dels informes mèdics i assistencials, la sedoanalgèsia, el codi ictus pediàtric, l’ús de corticoides inhalats en crisis agudes asmàtiques i el tractament farmacològic previ a una endoscòpia han estat alguns dels temes que s’han tractat. A banda, s’han debatut diferents casos clínics. 

La part pràctica, que ha estat molt ben valorada pels assistents, ha inclòs sis tallers, sobre la ventilació no invasiva en nens, ecografia en urgències, els dispositius en els casos de pacients crònics complexos pediàtrics, la comunicació de males notícies, els nous dispositius per tractar la diabetis i la simulació d’un cas crític.