Regió7

Regió7

Pics de 8 hores d'espera a Urgències de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa

La demanda assistencial ha augmentat un 11 % aquest novembre respecte el mes anterior, i un 19 % a Pediatria

Entrada al servri d'Urgències de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa ARXIU/ROGER JUNYENT

Pics de fins a 8 hores d’espera a urgències de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. S’ha donat en algunes ocasions els darrers dies. Virus respiratoris, sobretot a Pediatria, i descompensacions de persones d’edat avançada amb malalties cròniques, causen aquesta situació, segons la Fundació Althaia.

Aquesta tardor ha augmentat considerablement la demanda assistencial a Urgències. La mitjana de visites s’ha incrementat un 11 % el novembre respecte el mes anterior. Pel que fa a urgències pediàtriques, l’augment ha sigut d’un 19 % també en relació a l’octubre.

Dimarts passat al vespre, per exemple, el temps d’espera mitjà per atendre un pacient a Medicina General era d’entre 486 i 496 minuts, segons informaven els panells que Sant Joan de Déu té a Urgències. Són poc més de 8 hores. A Pediatria era d’entre 91 i 101 minuts; a Traumatologia entre 25 i 55 minuts i a Ginecologia, entre 20 i 30 minuts.

Segons la Fundació Althaia, s’està registrant un augment de visites de pacients complexos. Això són persones grans amb malalties cròniques que es descompensen.

Així mateix fonts de la institució sanitària asseguren que en el triatge es determina el grau de prioritat. Tenen preferència les persones que presenten casos greus. S’atenen sí o sí. Els menys o de baixa complexitat el temps d’espera es pot allargar.

En aquests casos s’ofereix la possibilitat d’adreçar-se a les àrees bàsiques de Primària o bé al CUAP del CAP Bages. Es dona la circumstància que quan els centres de primària estan tancats augmenta la demanda a Urgències de Sant Joan de Déu tot i que el CUAP és obert les 24 hores del dia dels 365 dies de l’any. El CUAP té capacitat de realitzar proves diagnòstiques com radiografies o analítiques i «es treballa en coordinació amb Urgències de Sant Joan de Déu».

Pediatria i virus

Els virus respiratoris han tornat amb virulència a Pediatria després de pràcticament dos anys sense a causa de la covid. Sobretot la bronquiolitis. Althaia assegura que s’ha reforçat l’equip de Pediatria, a on les urgències s’han incrementat un 19 % aquest novembre respecte el mes anterior.

A l’aplicació mòbil d’Althaia i a la pàgina web es poden cnsultar els temps d’espera d’Urgències de Sant Joan de Déu i també del CUAP Bages. Segons la fundació assistencial i sanitària, és important que els usuaris facin un ús adequat de les urgències i els recursos sanitaris.

Compartir l'article

stats