«No puc creure que encara haguem de protestar per aquesta merda», deia una de les pancartes que es van veure ahir al vespre en la manifestació del 25-N a Manresa convocada pel Comitè Feminista del 25-N. Unes 250 persones, segons la Policia Local i els Mossos, van respondre a la convocatòria, amb un recorregut que va anar de la Ben Plantada fins a la plaça Major rere el lema «Fem caure la por». Molta gent jove en un trajecte que va tallar el trànsit al seu pas, ple de proclames contra el patriarcat i a favor de la lluita feminista.

Tot i que la convocatòria va aplegar menys gent que altres anys, amb 350 persones l’any passat, 500 el 2019 i 400 el 2017, va ser igual de combativa pel que fa al missatge. Va acabar quan passaven pocs minuts de les 8 del vespre amb la pintada al terra de la plaça Major de siluetes que representaven algunes de les 23 dones assassinades enguany fins a data d’ahir amb la violència masclista com a causa, acompanyades per espelmes i per la lectura dels noms, amb les edats, els veïnatges i amb informació de qui les va matar. Abans, la lectura del manifest va denunciar la por amb què han de conviure les dones des del néixer i va instar a plantar-hi cara conjuntament i organitzadament.

Al costat de la pancarta «Fem caure la por», una amb els missatges: «No vull sentir-me valenta sinó lliure. Estem parlant per les que ja no hi són. Estic fins els ovaris de tants collons», i una altra de la PAHC que resava «Juntes i organitzades contra les violències masclistes». De crits i proclames, per donar i per vendre. «Si ens toquen a una ens toquen a totes», «No és no i sinó és violació» i, sobretot, «Visca, visca, visca! La lluita feminista».

33

Manresa clama contra la violència masclista, en fotos Alex Guerrero

Entre els presents, la Joana Puig, posava de relleu la importància de «lluitar pel feminisme i per aconseguir la igualtat i que no hi hagi agressions a les dones per part dels homes». Quant al fet que hi hagi nois que considerin un invent ideològic la violència masclista, la Irene ho atribuïa a «l’entorn on es socialitza cada persona. Es veu el moviment feminista com un atac cap als homes i no com una manera d’aconseguir la igualtat».

El Jordi explicava que havia assistit a la manifestació perquè «la violència masclista és real, existeix i s’ha de lluitar perquè no sigui així». Un dels dos amics amb què anava, l’Asher, remarcava que «s’ha de conscienciar que hi ha violència masclista, que ho tenim normalitzat i que no és normal».

Acte reivindicatiu a la plaça Major de Manresa en el marc del 25-N

Acte reivindicatiu a la plaça Major de Manresa en el marc del 25-N Oscar Bayona

El clam de 700 alumnes contra la violència masclista

La plaça Major ja ha aplegat aquest migdia més de mig centenar d'alumnes de centres de secundària de la ciutat en el marc de l'acte institucional de commemoració del 25-N a Manresa. D'altra banda, un centenar de professionals d'Althaia s'han concentrat aquest migdia a l'exterior de l'Hospital Sant Joan de Déu per afegir-se al Dia per l’Eliminació de la Violència contra les Dones. A l'acte hi ha participat el conseller del departament de Salut de la Generalitat, Manel Balcells.