El pròxim 10 de desembre se celebra el Dia Internaiconal dels Drets Humans. Per aquest motiu la regidoria de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, en col·laboració amb el Consell Municipal de Solidaritat, promou una campanya de sensibilització sobre la pau i el respecte als drets humans.

«Temps de canvi» és el lema de la campanya d’enguany. Inclou activitats de consum conscient de Nadal, amb la voluntat de vincular la idea de consum conscient com una eina transformadora i d’impuls dels drets humans i mediambientals. Aquest enfocament es treballa conjuntament amb els àmbits d’Economia Social i Comerç.

Els objectius globals d’aquesta campanya són els d’aprofundir en el concepte de pau i les causes de les desigualtats; incidir en la percepció de cooperació que té la ciutadania; treballar la interconnexió de justícia local i global; oferir l’alternativa del consum conscient; i donar a conèixer el treball que es fa des de les institucions i entitats de Manresa que treballen per la cooperació, el comerç just i una economia que posa al centre la vida.

Exposició

La programació arrencarà el 9 de desembre amb la instal·lació de plafons a Crist Rei i al Passeig de l’exposició fotogràfica “Temps de canvi”, amb lemes de pau i consum conscient.

Aquesta exposició fotogràfica, creada de la mà de l’artista i fotògraf Oriol Segon Torra, és l’expressió visual d’un concepte de pau que crida a l’acció i a posar en valor el que pot aportar cada persona en la construcció de societats més justes. Aquesta exposició estarà instal·lada fins al 30 de desembre, conjuntament amb l’exposició “Receptari del consum responsable”.

Espais per pensar i compartir

  • Dilluns 12 de desembre a les 18 h al Centre Cultural el Casino.

I tu, com consumeixes?. Es presentarà la revista Opcions, que és novetat a les biblioteques de Manresa. És una publicació referent en els debats de consum responsable i en oferir alternatives ètiques i justes. Les persones expertes d’Opcions ajudaran a reflexionar sobre hàbits de consum durant el Nadal i a generar idees i propostes de regals solidaris i responsables. S’oferirà berenar amb infusions i xocolata de comerç just. .

  • Dimarts 13 de desembre a les 19 h a l’Auditori de la Plana de l’Om

Petjades d’Arcadi. Presentació del conte Arcadi al país de les Oliveres. Serà a càrrec de l’autor del conte i il·lustrador, Bernat Oliveres i de les periodistes Mar Valldeoriola i Victòria Oliveres que rememoraran la figura i aportacions de l’Arcadi Oliveres Boadella i la seva empremta en el moviment per la pau i l’economia transformadora.

  • Dimecres 14 de desembre a les 19 h a l’Auditori de la Plana de l’Om.

Viure en pau, una conversa entre Gaspar Hernàndez i Jordi Armadans per construir una caixa d’eines per la pau. L’escriptor i periodista Gaspar Hernàndez dialoga amb el periodista i politòleg Jordi Armadans sobre les diferents dimensions de la pau: la pau personal i la pau global i els seus punts de trobada. Es clourà l’acte amb l’acció artística Parèntesis a càrrec de Mònica Vergés i Marc González.

Les aportacions a les taules rodones es complementarà amb un punt informatiu sobre consum conscient i comerç just que s’ubicarà a Crist Rei durant tota la jornada del dissabte dia 17 de desembre. Es comptarà amb la dinamització de l’espai a través de jocs i tallers. Supercoop oferirà un tast de productes de proximitat, i la Botiga de comerç Just una xocolatada, i Alternativa 3 un taller de piruletes de xocolata de comerç just.

Aquesta edició presenta dues novetats importants: un espectacle de teatre de carrer i la col·laboració amb l’associació Antic, ambdues per impulsar el comerç just i de proximitat.

El teatre itinerant serà a càrrec de la companyia Paranys. Amb guió de Joan Barber, aquest teatre de carrer ens presentarà com pot ser un Nadal ple de justícia i proximitat. El teatre es podrà veure pel centre comercial els dies 9, 10, 16 i 17 de desembre. Les persones que participin podran obtenir entrades gratuïtes al Campi qui jugui o productes de comerç just.

D’altra banda, a través de l’Associació Antic, 14 restaurants col·laboraran en la difusió d’un model de consum conscient i en la promoció de comerç just quan els productes no es poden trobar al territori. Els establiments participants són: Vermuteria Santa Rita, Laida Restaurant, Bar Alzina, El Garitu, Oryza Restaurant, El Grané, Bar Toni’s, Quinze, Do ut des, Bodega Santo Domingo, Taverna 1913, El Golut, 9Jutjat i Vermell.

La iniciativa de la campanya forma part del Pla d’Educació per la Ciutadania Global i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

El Dia Internacional dels Drets Humans va recordar, a l'última edició, l'activista manresà Domènec Cucurella.