Surt la primera promoció de metges formats a Manresa i a Vic

Dels 88 estudiants que van començar el grau fa sis anys, una cinquantena es graduaran i acabaran els seus estudis a finals d’aquest curs

Imatge de l’inici del curs 2019-2020 a la Unitat Docent de Manresa, poc després d’inaugurar-se | ARXIU/HAJAR ECHENOUILI

Imatge de l’inici del curs 2019-2020 a la Unitat Docent de Manresa, poc després d’inaugurar-se | ARXIU/HAJAR ECHENOUILI / J.M.G. Manresa

J.M.G. Manresa

En ple debat sobre la manca de professionals de la medicina, aquest curs sortiran els primers metges formats a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Els estudis s’imparteixen a Vic els dos primers cursos. A can Baumann, molt a prop de l’hospital de Vic. Els quatre restants, entre Vic i Manresa. En el cas de la capital del Bages, a la unitat docent de l’Hospital de Sant Joan de Déu. També al llarg del grau es fan simulacions a la FUB-UManresa.

Es calcula que d’aquí al 2026 es jubilaran uns 6.000 metges. Els últims cinc ja han deixat la feina 4.000 més. Això generarà tensions al sistema de salut públic i és un dels motius pels quals s’ha convocat la vaga de metges el gener.

La directora general de la Fundació d’Estudis Superiors de Ciències de la Salut, Marina Geli, va assegurar a la presentació de les dades de matriculació que els últims anys les energies de la fundació «van anar encaminades a fer que aquella ambició i aspiració que la UVic-UCC tingués Medicina arribés a bon port. Doncs bé, estem a punt d’arribar al primer port», en referència a la primera promoció que sortirà aquest curs.

La formació continua

Dels 88 alumnes que van començar ara fa sis cursos, una cinquantena es graduaran. «Alguns ho veien impossible», va remarcar Geli. A partir d’ara hauran de fer el MIR per fer una especialitat concreta i posteriorment treballar com a residents. La formació continuarà, doncs, quatre o cinc anys més.

Per la seva part el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños hi va afegir: «la primera generació de qualsevol estudi és la més estimada, la més recordada i també la que pateix més. Perquè tots els errors que es cometen en una facultat els pateixen ells. Però són els més estimats».

Geli va recordar que Medicina va ser possible fruit de l’acord federatiu entre la Federació Universitària Balmes de Vic i la Fundació Universitària del Bages. Va fer notar que «a diferència d’altres graus, aquest es comparteix al territori». Primer i segon es fa a Vic, i a partir de tercer hi ha una unitat docent a Vic i una a Manresa, a l’Hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia.

En declaracions a aquest diari el president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, Josep Arimany, va recordar que fa 10 anys «tothom ens deia que estàvem bojos per demanar una Facultat de Medicina. Vaig tenir moltes crítiques i em deien que sobraven metges. Ara resulta que en manquen i s’ha demostrat que no ens vam equivocar gens» (veure Regió7 del 25 de juny del 2022).