VÍDEO | Quatre jocs a la manresana per animar les sobretaules nadalenques

El dissenyador manresà Ferran Renalias ensenya la mecànica d'algunes de les seves creacions més destacades d'aquest any

El dissenyador manresà Ferran Renalies amb quatre jocs de taula que ha creat aquest 2022

El dissenyador manresà Ferran Renalies amb quatre jocs de taula que ha creat aquest 2022 / Alba Diaz

Redacció

Gestionar un cinema, formar una col·lecció d’insectes que compleixi amb els encàrrecs de les institucions científiques, realitzar experiments per mantenir una agència espacial o ajudar la vídua de Mozart a finançar les obres del geni austríac, són alguns dels objectius que tenen els jocs de taula dissenyats pel manresà Ferran Renalias.

El creador de Take a Seat; Insecta: The ladies of entomology; 1998 ISS i Lacrimosa explica a Regió7 la mecànica d'una partida d'aquestes creacions, triomfadores el passat mes d'octubre a la fira d'Essen.

"Take a Seat" Cocreat amb Eloi Pujadas

Jocs de taula a la manresana | Com jugar a Take a Seat?

Alba Díaz

1-6 persones, 30', 8+

Editat per Salt&Pepper Games

És el dia de l'estrena, on els millors musicals de la ciutat competeixen per omplir els teatres durant setmanes i setmanes. Perquè la vostra estrena tingui el màxim èxit, haureu d'atreure i asseure el públic als millors llocs possibles. Aquesta no serà una feina fàcil. La paraula va córrer i les celebritats, autoritats i premsa més importants no es volen perdre aquest esdeveniment glamurós. Seràs capaç de trobar els millors seients? Ara, si em disculpeu, el "Show ha de continuar!"

Take a Seat presenta una mecànica innovadora anomenada Share & Write on l'aleatorietat es crea per la interacció del jugador (en lloc d'un dau o una carta). En cada torn els jugadors rebran un panell de reserves i hauran de decidir si utilitzar l'habilitat de l'acomodador o obtenir punts directes. Després hauran de marcar una reserva al tauler de la seva dreta o esquerra (segons el torn) ratllant qualsevol dels 4 tiquets del panell de reserves. Finalment, hauran d'assignar seients al teatre marcant el contorn i els cercles que corresponen a les peces seleccionades en el pas anterior.

El joc té 14 torns. Un cop finalitzat es passa a la puntuació final. Hi ha 3 àrees per puntuar: targetes d'objectiu, majories de reserva i bonificació d'acomodador. Els jugadors sumen tots els punts per assolir la puntuació total. El jugador amb la puntuació més alta guanya la partida

"Insecta: The ladies of entomology" Cocreat amb Eugeni Castaño

Jocs de taula a la manresana | Com jugar a Insecta: The ladies of entomology?

Alba Díaz

2-4 persones, 45', 8+

Editat per Mont Tàber - GdM

Els insectes són una forma de vida abundant i exitosa del nostre planeta, amb cinc milions d’espècies diferents. Habiten la Terra des de fa 250 milions d’anys, mentre que els humans des de tan sols 2 milions. Es considera, per exemple, que hi ha 10 vegades més espècies de Lepidòpters (papallones) que espècies d’ocells i mamífers junts. La ciència que estudia els insectes, l’entomologia, va ser considerada fins al s. XIX una ciència de la naturalesa auxiliar, un xic banal i fins i tot infantil. Poc a poc es va fer evident la importància d’aquest camp científic i en especial el treball de les grans investigadores que s’hi van dedicar. La història de l’entomologia no pot ser explicada sense la intervenció d’aquestes dones increïbles que, en molts casos, ni tan sols eren acceptades com a membres de les societats científiques. Assumeix el paper d’una de les cinc investigadores del joc i recorre el món amb l’objectiu de formar una col·lecció d’insectes que compleixi amb els encàrrecs de les institucions científiques. Amplia la teva col·lecció a mesura que progressa el joc i aconsegueix reconeixement per la teva tasca científica.

"1998 ISS" Cocreat amb Gerard Ascensi

Jocs de taula a la manresana | Com jugar a ISS 1998?

Alba Díaz

1-4 persones, 60', 12+

Editat per Looping Games

El 1998 l'agència espacial russa ROSCOSMOS va llançar el coet Soiuz amb la missió de posar el mòdul Zaryà en òrbita, donant origen a l'Estació Espacial Internacional (ISS). Al costat de la NASA i agències espacials de Canadà, Japó i Europa, la ISS ha crescut i ha permès a la ciència projectar nombroses investigacions fins avui.

El 1998 ISS podràs emular les grans agències espacials: entrenaràs astronautes, planificaràs experiments, elaboraràs plans de treball, coordinaràs les etapes d'enlairament de llançadores i el reemplaçament d'homes i dones ja en òrbita, a més de realitzar experiments i rutines de manteniment de la ISS.

"Lacrimosa" Cocreat amb Gerard Ascensi

Jocs de taula a la manresana | Com jugar a Lacrimosa?

Alba Díaz

1-4 persones, 90', 14+

Editat per Devir

Wolfgang Amadeus Mozart ha mort. La seva última acció conscient al seu llit de mort va ser compondre el moviment Lacrimosa del seu Opus Requiem. Vostè, com un dels seus patrocinadors, es reunirà amb la vídua per participar per darrera vegada en el finançament de les obres del geni austríac. A més, recordaràs i tornaràs a explicar tots els teus records al costat de Mozart per tal d'assegurar-te que et retrata sota la millor llum a l'hora d'escriure les seves memòries per entrar a la història com el mecenes més important de Mozart.

A Lacrimosa, els intèrprets prenen els papers de mecenes del difunt músic, contribuint amb els seus fons a les obres del compositor per darrera vegada. Durant el joc, jugues en dues línies de temps diferents: el present i el passat. En el present, encarregues les parts que falten del Rèquiem a altres compositors per tal de completar-lo. A l'hora de desenvolupar esdeveniments passats, el joc es desenvolupa en cinc èpoques en què contribueixes comprant noves composicions del compositor per vendre-les o exposar-les, l'acompanyes en els diferents viatges per les principals corts i teatres d'Europa i aplegues els recursos que necessites per donar suport al músic durant la seva carrera.

Durant el joc, jugues a cartes d'una mà limitada que milloraràs a mesura que avança el joc. Aquestes cartes es poden jugar com a accions o com a generadors de recursos, i els jugadors han d'optimitzar els seus recursos i finances per donar suport a la seva millor versió de la història i la seva relació amb Mozart.