Manresa es queda per primera vegada aquest segle sense el nadó de l’1 de gener

A Catalunya, el primer nen del 2023 és de Palafrugell i va néixer un minut després de mitjanit

El pimer nadó nascut el 2023 a Catalunya, Zakaria, acompanyat de la seva mare i l’equip mèdic | DEPARTAMENT DE SALUT

El pimer nadó nascut el 2023 a Catalunya, Zakaria, acompanyat de la seva mare i l’equip mèdic | DEPARTAMENT DE SALUT / ACN/REDACCIÓ. Manresa

ACN/Redacció. Manresa

Manresa s’ha quedat per primer cop aquest segle sense nadó un 1 de gener. El primer dia de l’any. Igual que Igualada i Berga. Cap nen no ha nascut als hospitals de les tres capitals de comarca el primer dia d’aquest 2023. En el cas del de Sant Joan de Déu de Manresa, la previsió era que ho fes al llarg de la matinada.

És la primera vegada que es dona aquesta circumstància els darrers anys. En canvi, el 2015 Manresa va veure néixer el primer nadó de les comarques de Barcelona i el segon de Catalunya, que va arribar amb l’any nou. Tan sols havien passat 29 minuts de mitjanit quan va néixer Omar Sissoko Konate. Aquella mateixa nit també va néixer a Manresa Lucía Espejo Guerra, filla del Carlos i l’Ángeles, de Sant Joan.

El 2018 el servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa també va atendre dos parts. En aquest cas en poc més de mitja hora de diferència. L’Uma va arribar al món tres minuts després de les 12 campanades.

El 2019, un any de rècords

Un any després, el 2019, es van batre rècords a la Fundació Althaia de Manresa. Entre 2/4 d’1 de la nit i les 9 del matí del dia 1 de gener hi va haver set naixements. Cinc a l’Hospital de Sant Joan de Déu i dos a la Clínica de Sant Josep. La primera d’arribar al món va ser Maria Cabrera Mata, quan passaven 29 minuts de la mitjanit. Va pesar 3,100 quilos. Ho va fer 16 minuts després del primer nadó de Catalunya del 2019.

El primer de Catalunya

El primer nadó del 2023 a Catalunya nascut en un centre de la xarxa pública va ser un nen que es diu Zakaria i és de Palafrugell (Baix Empordà). La criatura va néixer a l'Hospital de Palamós quan tot just passava un minut de la mitjanit, segons va informar el Departament de Salut. Va pesar 3,180 quilos.

Pel que fa a la resta de regions sanitàries de Catalunya, el nadó següent que va néixer aquest 2023 va ser el Yousaf, a les Terres de l’Ebre. Ho ha fet quatre minuts després de les 12 de la nit a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Els seus pares són la Khadija i l’Ahmed i viuen a l’Aldea. En el moment de néixer el nen pesava 2,960 quilos.

A la regió Metropolitana Nord, el primer naixement va ser a l’Hospital Germans Trias de Badalona, en un part natural sense problemes. El nadó, Àlex Adrián, va néixer a les 00.25 hores i va pesar 3,590 quilos. Els seus pares, l’Arminda i el Rubén, són originaris de Bolívia i viuen a Santa Coloma de Gramenet. Àlex Adrián és el segon fill de la família.

A Barcelona ciutat, el primer barceloní de l’any va ser Abdul Jabbar, fill de Tanzilia i d’Amirgul, que provenen del Kirguizistan. L’infant va néixer a l’Hospital del Mar a les 00.51 hores, amb un pes de 3,872 quilos.

El primer nadó de la regió Metropolitana Sud va ser una nena, Dayla Mia, que va néixer a les 02.14 hores a l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues. Els seus pares són la Mary i l’Àlex i viuen a Esplugues de Llobregat. Dayla Mia va pesar 3,660 en el moment de néixer i, tot i que el part es va avançar uns quants dies –no l’esperaven fins al 6 de gener, el dia de Reis–, tant la criatura com la mare es trobaven perfectament.

A la demarcació de Lleida, el primer nadó de l’any va ser el Pau, que va néixer a 1/4 de 3 de la nit a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, amb un pes de 3,180 kg. Els seus pares, l’Íngrid i el Carlos, són de la població de les Borges Blanques.

Pel que fa a la regió sanitària de Tarragona, la Yasmin va ser el primer nadó que va néixer. Ho va fer quan faltava un minut per a les 3 de la matinada a l’Hospital de Valls i va pesar 3,415 kg. La Yasmin és la quarta filla de la família.