La covid ha causat 148 morts als hospitals de Manresa durant el 2022

Es tracta d'una xifra inferior a la de 324 víctimes mortals comptabilitzades el 2020 i a les 183 del 2021

Imatge de l'UCI d'Althaia

Imatge de l'UCI d'Althaia / Arxiu/Miquel de Pobes/Althaia

Francesc Galindo

Francesc Galindo

El balanç del 2022 ha estat de 148 víctimes mortals als centres assistencials de Manresa a causa de l'epidèmia.

Es tracta d'una xifra inferior a la de 324 víctimes mortals comptabilitzades durant el 2020 i a les 183 del 2021.

Però 148 defuncions pel coronavirus continua sent una quantitat esfereïdora que no es troba a molta distància de la del 2021 quan l'epidèmia encara era ben present.

Hi ha una dissonància entre l'atenció dedicada a la covid l'any 2021 i el 2022 amb una xifra d'afectacions mortals no molt diferent.

Una de les explicacions es pot trobar en la distribució d'aquestes morts.

La quantitat més important es va produir els tres primers mesos de l'any passat. El gener n'hi va haver 35, el febrer, 23 i el març 20. Més de la meitat del total de l'any.

L'abril, 7 persones van perdre la vida per l'epidèmia a Althaia i a Sant Andreu; al maig van ser 8; al juny, 7; al juliol, 12; a l'agost, 16. Després d'aquest darrer augment de l'afectació al setembre només es va comunicar una víctima mortal; a l'octubre van ser 4; al novembre, 5 i al desembre 10.

Des de finals d'estiu l'afectació va minvar molt.

Es va instal·lar en xifres que no tenen res a veure amb els moments en el quals a Althaia i Sant Andreu hi havia 338 ingressats simultàniament a causa de l’epidèmia. Va ser el 16 d’abril del 2020 durant la primera onada.

Cal recordar que a Althaia, el nombre màxim d’ingressats que hi va haver van ser 284. Sant Andreu va arribar a tenir 138 repartits pel conjunt de les quatre plantes de què disposa.

Set onades

L’embat de les set onades de covid han tingut la seva translació al gràfic que il·lustra aquestes pàgines. N’hi ha una primera del 15 de març al 2 de juny del 2020, en la qual es van produir 230 defuncions, la més mortífera.

La segona onada, seguint l’ordre cronològic, se situaria entre el 29 de setembre i el 15 de desembre del 2020. La tercera onada va impactar de ple en les festes de Nadal d’aquell primer any fatídic i va perllongar els seus efectes fins al març del 2021. La quarta, del 9 de març al 2 de juny; la cinquena, entre el 20 de juliol i el 28 de setembre del 2021; la sisena va començar al novembre de l’any passat i va acabar al març d’enguany.

La setena dura fins ara. Totes juntes plasmen un panorama de successius embats, però cada cop amb menys capacitat de desbordar els serveis sanitaris.

Ara fa 1 any, la sisena onada de la pandèmia de la covid tenia la Fundació Althaia en una situació crítica. 

Impactava especialment en l’UCI, que es trobava al límit. Hi havia 24 pacients a l’UCI (dels quals 16 amb covid). A més de la unitat de crítics i semicrítics, estava en ple funcionament el nou espai polivalent ubicat a la planta 0. Fins i tot es va haver de fer algun trasllat a les UCI dels hospitals del clúster.

A nivell de persones ingressades, fa un any n'hi va arribar a haver prop de cent vint simultàniament, però tota la resta hi ha hagut xifres inferiors.

Subscriu-te per seguir llegint