Un centenar de mestres es mobilitzen a Manresa en el segon dia de vaga a l'educació

Els docents han tallat la carretera de Vic a 2/4 de 9 del matí per reclamar un ensenyament «pública i de qualitat»

Vaga de mestres: els docents es concentren a la carretera de Vic de Manresa

Oscar Bayona

Un centenar de mestres s'han concentrat a primera hora del matí davant de la seu dels serveis territorials d'Educació de la Catalunya central, a la carretera de Vic de Manresa, per reclamar millores i més inversions en l'educació pública. Aquest dijous es porta a terme la segona la segona jornada de la vaga d'educació i també a la sanitat.

Acció reivindicativa durant la concentració de mestres davant la seu dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya central de la carretera de Vic de Manresa

Acció reivindicativa durant la concentració de mestres davant la seu dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya central de la carretera de Vic de Manresa / Oscar Bayona

L'acció reivindicativa dels docents ha començat a 2/4 de nou del matí. Els protestants, carregats de cartells, pancartes i banderes d'USTEC i CGT, han tallat el tram de la carretera de Vic que va de la cruïlla del carrer de la Indústria fins a la cruïlla amb el carrer de la Maternitat d'Elna, on hi ha la seu de la delegació territorial d'Educació. Mossos i Policia Local han desviat els vehicles per carrers alternatius. A la seu d'Educació , els manifestants han penjat un cartell que deia "Per una educació pública i de qualitat, xutem al Cambray", i han jugat a pilota a la façana de l'edifici.

Després s'han dirigit cap a la Bonavista.

S'han cridat consignes com "Els serveis públics, defensem" i "Educació i sanitat, pública i de qualitat" . Els docents s'han dirigit fins a l'institut Lluís de Peguera i han tallat el trànsit al Passeig en sentit centre de la ciutat. A la façana del centre hi han penjat una pancarta que diu "Educació pública en perill", i hi han deixat una corona funerària.

Posteriorment s'han dirigit al CAP Bages on, en aquest cas, han penjat una pancarta on s'hi podia llegir "Estan matant la sanitat pública".

La protesta s'ha acabat a plaça Espanya. Els diferents sindicats que han convocat la vaga han llegit manifestos en els quals coincideixen a dir que que la sanitat i l'educació són dos pilars fonamentals que garanteixen una vida digne per un cantó, i el futur per un altre. La USTEC ha denunciat que no hi ha falta de recursos, sinó que s'està aplicant una política tòxica per demolir els serveis públics i facilitar la seva privatització.

Aquest dijous les 7 de la tarda hi haurà una manifestació que s'iniciarà a Crist Rei.

La vaga en l'àmbit educatiu, convocada inicialment USTEC-STEs i en la qual s'han acabat adherint la majoria de les organitzacions sindicals del sector, arriba després que el Departament d'Educació i els sindicats mantinguessin la setmana passada una darrera reunió que no va permetre assolir un acord. Educació ha fet una darrera proposta que contempla la recuperació del complement retributiu dels estadis a sis anys –amb les retallades va passar a nou- i l'equiparació del sou dels professors d'FP als de secundària aquest 2023. Els sindicats ho consideren insuficient i demanen també incorporar altres temes com la reducció de dues hores lectives per als docents majors de 55 anys, la negociació del calendari escolar i un pacte d'estabilitat docent.

Un 5,11% de seguiment

El Departament d'Educació ha xifrat en un 5,11% el seguiment de la segona jornada de vaga de personal docent funcionari, interí i laboral de l'ensenyament públic que depèn de la conselleria i del Personal d'Administració i Serveis (PAS) fins a les 10 del matí. Aquest seguiment correspon a la informació que li han reportat el 65,76% dels centres.

La primera jornada de la vaga a ensenyament, convocada ahir, no va tenir la repercussió d’altres jornades de protesta als instituts de Manresa. El seguiment va ser escàs, segons la informació aportada pels propis centres d’ensenyament. A Barcelona però, milers de docents es van manifestar ahir pel centre de la ciutat deixant molt clars els seus motius. «Què exigim al Govern? Més finançament!», van repetir en desenes d’ocasions en el trajecte entre Sant Jaume i el Parlament. Una gran manifestació que va reunir 6.500 persones, segons la Guàrdia Urbana -20.000 segons Ustec-, marxant de bracet amb professionals de la Salut, amb els qui comparteixen objectiu: més inversió.