Víctimes de la Guerra Civil trenquen el silenci sobre la seva experiència, a Manresa

Deu víctimes del conflicte i del franquisme, o els seus descendents, exposen els seus casos en una Plana de l’Om a vessar

La Plana de l'Om es va omplir en la primera Audiència Memorial que s'ha celebrat a Manresa

La Plana de l'Om es va omplir en la primera Audiència Memorial que s'ha celebrat a Manresa / OSCAR BAYONA

Jordi Morros

Jordi Morros

Deu víctimes de la guerra civil i el franquisme, o els seus descendents, van trencar aquest dimecres el silenci que acostuma a planar sobre aquest tipus de situacions. Van exposar els seus casos obertament i en públic en una Audiència Memorial que es va celebrar a la Plana de l’Om, plena a vessar.

Es tracta de la primera ocasió que Manresa acull un acte d’aquest tipus que ha de servir, segons els organitzadors, per retre un reconeixement institucional i una reparació simbòlica a totes les víctimes. El va organitzar l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona.

Hi van prendre part testimonis directes de la guerra civil. També descendents de persones que van ser assassinades a la rereguarda republicana durant el conflicte, familiars de militars colpistes o bé que van patir i van ser torturats ja més recentment, a finals dels anys 70, per la repressió franquista.

L’acte el van dirigir els advocats Jordi Palou-Loverdos i Mireia Vives, impulsors de l’Audiència Memorial. Es tracta d’un projecte que ha estat guardonat pel departament de Justícia.

També hi va participar el president de Memòria i Història de Manresa, Joaquim Aloy, que va explicar el context històric dels fets. Més de 750 manresans van morir a la Guerra Civil, va dir, una xifra «que fa feredat».

El va cloure el representant de la Diputació de Barcelona, Xavier Menéndez i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy. Va destacar que l’acte volia ser una reparació moral de les víctimes i un «clam perquè no es tornin a repetir errors del passat».

Subscriu-te per seguir llegint