Víctimes de la Guerra Civil trenquen el silenci sobre la seva experiència, a Manresa

Deu testimonis del conflicte i del franquisme, o els seus descendents, exposen els seus casos en una Plana de l’Om a vessar

La Plana de l'Om es va omplir a l'Audiència Memorial d'aquest dimecres

La Plana de l'Om es va omplir a l'Audiència Memorial d'aquest dimecres / OSCAR BAYONA

Jordi Morros

Jordi Morros

Deu víctimes de la guerra civil i el franquisme, o els seus descendents, van trencar aquest dimecres el silenci que acostuma a planar sobre aquest tipus de situacions. Van exposar els seus casos obertament i en públic en una Audiència Memorial que es va celebrar a la Plana de l’Om, plena a vessar. En un principi era previst quehi participessin onze testimonis.

Es tracta de la primera ocasió que Manresa acull un acte d’aquest tipus que ha de servir, segons els organitzadors, per retre un reconeixement institucional i una reparació simbòlica a totes les víctimes. El va organitzar l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona.

Hi van prendre part testimonis directes de la guerra civil. També descendents de persones que van ser assassinades a la rereguarda republicana durant el conflicte, familiars de militars colpistes o bé que van patir i van ser torturats ja més recentment, a finals dels anys 70, per la repressió franquista.

L’acte el van dirigir els advocats Jordi Palou-Loverdos i Mireia Vives, impulsors de l’Audiència Memorial. Es tracta d’un projecte que ha estat guardonat pel departament de Justícia.

També hi va participar el president de Memòria i Història de Manresa, Joaquim Aloy, que va explicar el context històric dels fets. Més de 750 manresans van morir a la Guerra Civil, va dir, una xifra «que fa feredat».

El va cloure el representant de la Diputació de Barcelona, Xavier Menéndez i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy. Va destacar que l’acte volia ser una reparació moral de les víctimes i un «clam perquè no es tornin a repetir errors del passat».

Subscriu-te per seguir llegint