Ajuntament i Educació invertiran 1,1 milions en millores a centres escolars de Manresa

La Generañitat aporta la major part de diners per millorar l'eficiència energètica d'escoles i instituts

Gemma Boix, Josep Gili, Marc Aloy i responsables de la direcció de La Font, on hi ha d'anar un ascensor

Gemma Boix, Josep Gili, Marc Aloy i responsables de la direcció de La Font, on hi ha d'anar un ascensor / Jordi Morros

Jordi Morros

Jordi Morros

Enmig de la lògica cridòria dels nens i nenes de l’escola La Font de Manresa que aquella hora sortien de l’escola o esperaven l’hora d’anar a dinar, l’Ajuntament de Manresa i el departament d’Educació van anunciar al pati del centre que aquest any invertiran 1,1 milions d’euros en millores a centres d’ensenyament de Manresa. La iniciativa s’ha presentat aquest dimarts al migdia a La Font perquè en a l’escola hi instal·laran un ascensor. Una vella reivindicació del centre.

La major part d’aquests diners, 977.000 euros, els aporta la Generalitat i provenen dels fons anomenats REACT-EU, una línia inclosa en les ajudes Next Generation. Serviran principalment per millorar l’eficiència energètica i el confort tèrmic de dues escoles i tres instituts. La resta de diners fins l'1,1 milions els aportarà l’Ajuntament.

Les actuacions que es finançaran al llarg d’aquest 2023 seran el canvi de coberta del gimnàs de l’escola Renaixença, amb un import previst de 250.000 euros. Hi haurà una segona fase que es preveu el 2024. Es canviarà la caldera i es millorarà la calefacció de l’institut Guillem Catà, projecte que costa 217.000 euros. Es durà a terme una tercera fase per canviar la aïllaments del Pius Font i Quer, iniciativa de 214.000 euros. I finalment també hi haurà treballs de fusteria a l’institut Manresa Sis, on s’hi destinaran 243.000 euros.

En el projecte de millores també es preveu instal·lar un ascensor a l’escola La Font. L’actuació compta amb un pressupost de 120.000 euros que en aquest cas es finançarà al 50 % entre Ajuntament i Generalitat. És una vella reivindició del centre, que té tres plantes d’alçada.

És previst que totes aquestes actuacions s’adjudiquin abans de l’estiu per poder dur a terme el principal gruix de les obres durant el període de vacances- haurien d’estar acabades el desembre.

Competència compartida

Els centres educatius són de la Generalitat, però el manteniment recau en els ajuntaments. En aquest sentit l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha remarcat durant la presentació del paquet d’inversions que «aquesta competència compartida» s’ha regulat mitjançant convenis que ha permès, amb aportacions d’uns i altres, «no només fer front a obres de manteniment sinó a inversions importants».

Per la seva part la directora dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya central, Gemma Boix, ha assegurat que calia dur a terme la inversió. «Sabem que hi ha altres mancances, però aquesta injecció pressupostària ja és un avanç». Ha afirmat que hi ha escoles que «tenen els seus anys, i no sempre és possible actuar en la mesura que es pot i en el moment que pertoca». S’ha mostrat convençuda que amb aquesta inversió millorarà la confortabilitat als centres educatius.

Per la seva part l’Ajuntament de Manresa preveu destinar, aquest any, 160.000 euros a actuacions de millora a escoles. Bàsicament al Serra i Hunter, Sant Ignasi i al Conservatori de Música.

Segons el regidor d’Ensenyament i Universitats, Josep Gili, durant aquest mandat el consistori ha destinat més de 750.000 euros en obres a centres educatius. N’ha destacat una remodelació important a l’interior del Serra i Hunter, la pista poliesportiva de Les Bases, el nou accés a l’escola Ítaca o el canvi de llums halògens per llums led a l’exterior de totes les escoles.