UManresa tindrà un grau en Odontologia

La formació, de cinc anys, s'impartirà entre el campus Vic i l'UManresa

Clínica Univsitària de la UManresa

Clínica Univsitària de la UManresa / UManresa

Redacció

Manresa estrenarà el curs vinent un nou grau en Odontologia. La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), a través de la seva Facultat de Medicina, començarà a impartir el nou grau a partir del curs 2023-2024. La nova titulació oferirà 60 places en modalitat presencial, té una durada de 5 cursos i consta de 300 crèdits en total. La formació es realitzarà entre el Campus de Vic i del Campus Manresa, de manera que tots els estudiants faran els tres primers cursos a Vic, a la Facultat de Medicina, i es traslladaran a Manresa, a la Clínica Universitària de la Fundació Universitària del Bages, per cursar-hi quart i cinquè, coincidint amb la realització de les assignatures vinculades a la pràctica clínica de les diferents especialitats odontològiques.

La Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), entitat titular de la Facultat, ha fet una aposta per aquesta especialitat sanitària en un moment en què la necessitat per la salut i la higiene bucodental de la població va en augment, i en què es potencien cada vegada més els programes de prevenció, detecció i intervenció. A l’Estat espanyol, el 55 % de la població té algun problema de salut bucal, segons un estudi de l’any 2020 del Consejo de Dentistas d’Espanya.

Aquestes dades, sumades a l’increment de l’esperança de vida i a l’envelliment de la població, fan preveure que en els pròxims anys creixerà la necessitat de rebre atenció sanitària en aquest àmbit. La perspectiva present i de futur coincideix amb un augment de la demanda de titulacions de salut, entre les quals la d’Odontologia, i una limitada oferta universitària a Catalunya on cursar-la.

Cinc cursos i més de mil hores de pràctiques

Les pràctiques són un pes important i sumen al voltant de 1.100 hores, una xifra superior a la d’altres universitats que la imparteixen. Aquestes es faran a diversos centres sanitaris, principalment a la Clínica Universitària de la Fundació Universitària del Bages (COU+), un centre propi del campus Manresa, creat el 2002 amb un volum assistencial de 20.000 visites anuals en les especialitats de Fisioteràpia, Podologia i Logopèdia. També es comptarà amb una nova clínica odontològica i de cirurgia maxil·lofacial de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, que s’ha de posar en marxa en el futur en el context del nou grau.

Ampliació d'aules i laboratoris

La tecnologia s’integra en tot el procés formatiu, tant de manera transversal en el pla d’estudis com pel que fa a les instal·lacions i equipaments d’última generació a disposició dels alumnes. En aquest sentit, el Campus Manresa disposa d’una aula orientada principalment al disseny assistit per ordinador de pròtesis.

Encara amb relació als equipaments, la posada en marxa del grau coincidirà amb un projecte d’ampliació general dels laboratoris i de les aules de la Facultat de Medicina, tant a la seu de Can Baumann de Vic com a Manresa, a la Clínica Universitària de la Fundació Universitària del Bages.

Especialització en la formació en salut

La nova titulació en Odontologia se sumarà al grau en Medicina que ofereix la Facultat de Medicina des del curs 2017-2018, en què aquest any es gradua la primera promoció. A més, s’integra i consolida el mapa de titulacions actuals de la Universitat en l’àmbit de salut d’UManresa (Infermeria, Fisioteràpia, Logopèdia, Podologia), i també l’oferta de màsters, programes de formació contínua i el cicle formatiu de grau superior de Pròtesis Dentals del Campus Professional UManresa.