La comunitat xinesa de Manresa exhibeix múscul cultural en una gran festa a Sant Domènec

La plaça s'ha omplert amb el vermell dels fanalets i amb vestits molt vistosos per donar la benvinguda a l'Any Nou Xinès · Ho ha fet amb molt públic i amb la presència de la vicecònsol del consolat de la Xina a Barcelona

Gemma Camps

Gemma Camps

A Manresa, segons el darrer padró d'immigració, hi viuen més de 500 persones xineses. És el sisè grup nacional amb més població a la capital del Bages. Una important representació d'aquesta comunitat han participat aquest diumenge en la festa de benvinguda de l'Any Nou Xinès a la plaça de Sant Domènec, un festival molt lluït que ha inclòs una dotzena d'actuacions que han servit per exhibir la riquesa de la cultura xinesa, amb coreografies, instruments tradicionals, cal·ligrafia, kungfu, poesia i cant coral, entre d'altres. Durant una bona estona, la plaça s'ha omplert amb les persones que han volgut seguir les evolucions dalt de l'escenari. El festival ha començat a 2/4 d'1 i ha finalitzat pels volts de les 3.

El vermell ha destacat en els fanalets vermells penjats en les parades de les entitats que han organitzat la festa, i en la roba, molt vistosa i fins i tot espectacular, en alguns casos, que han lluït els participants, d'edats molt diverses, que han protagonitzat una desfilada. L'organització ha anat a càrrec de l'Associació Centre Cultural Xinès a Manresa, de la Federació Europea de Joves Xinesos i Xineses d'Ultramar i de l'Associació General Chuzhou de Barcelona.

Obertura simbòlica

El tret de sortida del festival ha anat a càrrec de la vicecònsol del consolat de la Xina a Barcelona, Junci Lu, i del regidor de Nova Ciutadania i Habitatge, Jamaa Mbarki, que han pintat els ulls d'un drac portat per diverses persones que s'ha acostat fins a ells fent evolucions entre el públic. Tots dos li han pintat els ulls, simbolitzant l'obertura del nou any. Tot seguit, s'han fet els parlaments. Mbarki ha agraït a la comunitat xinesa la seva "feina i dedicació per a una convivència i integració plenes a Manresa", i la presència de la vicecònsol, amb qui també s'ha desplaçat a Manresa el secretari general del consolat de la Xina a Barcelona, Shengxiang Bao. Mabarki ha disculpat l'alcalde Aloy, que no hi ha pogut ser per problemes d'agenda.

La vicecònsol ha recordat la importància de la festa de l'Any Nou Xinès en el calendari lunar. Ha comentat que per als xinesos aquest any és el del conill, ha agraït l'assistència als presents i ha destacat el valor de festes com la que ha acollit Manresa per "poder conservar la cultura del poble xinès". També ha esmentat que enguany s'escauen 50 anys d'ençà de l'inici de les relacions diplomàtiques entre Espanya i la Xina i ha avançat la intenció d'enfortir la cooperació entre els dos països a nivell cultural i econòmic, entre d'altres. Ha acabat la intervenció, primer en xinès i després en castellà, desitjant "molta fortuna a tots".

Xiaobing Wang, ànima de la festa i presidenta de l'Associació Centre Cultural Xinès a Manresa, ha insistit en la importància d'aquesta celebració per a la seva cultura xinesa i ha rememorat que la primera edició la va organitzar la seva entitat el 2018. L'any a sobre s'hi va afegir l'Associació Xinesa de la Catalunya Central, que es va escindir al cap de poc temps en les altres dues entitats que avui han acompanyat la de Wang en l'organització de la festa, que s'ha pogut tornar a fer després de dos anys de parèntesi a causa de la pandèmia.

Kang Nian Chen, president de l'Associació General Chuzhou de Barcelona, ha posat l'accent en el fet que Catalunya s'hagi convertit en una segona llar per a molts xinesos i ha expressat les seves ganes d'enfortir la relació oferint suport a la població local perquè s'integri.

Fengnan Pan, president de la Federació Europea de Joves Xinesos i Xineses d'Ultramar, ha recordat que aquesta entitat va néixer el 2021 per preservar la cultura del país i, alhora, donar ajuda als ciutadans amb dificultats. Tots tres, han enviat els millors desitjos al públic que ha escoltat les seves paraules, que en el cas de Pan, ha llegit en català la seva filla Lisa.

Boles d'arròs i crestes

Una fotografia de família de les autoritats i els participants ha obert el programa d'actuacions. Per l'escenari ha desfilat un grup d'infants que han fet una coreografia amb música de fons, dos músics que han tocat dos instruments tradicionals (erhu i pipa). Hi ha hagut demostracions de cal·ligrafia xinesa, la interpretació de la cançó "Un gra de blat", una coreografia amb uns ventalls molt vistosos, la interpretació de la cançó "La joventut a Xina"... Tots les actuacions han estat molt aplaudides i, qui ha volgut, ha pogut comprar dues de les menges mes representatives de la celebració de l'Any Nou Xinès a l'estand de l'Associació Centre Cultural Xinès a Manresa, unes boles d'arròs amb sèsam a l'interior i unes crestes farcides de carn.

Benvinguda a l'Any Nou Xinès a la plaça de Sant Domènec de Manresa