Aloy incorpora el sindicalista Lluís-Vidal Sixto en un dels primers llocs de la llista d'ERC

Esquerra de Manresa ha avançat aquest dijous a la tarda un nom que reforça el perfil social de la seva candidatura de cara a les eleccions municipals del maig vinent

Aloy, Sixto i Cruz a la plaça Simeó Selga

Aloy, Sixto i Cruz a la plaça Simeó Selga

Francesc Galindo

Francesc Galindo

El sindicalista de CCOO Lluís-Vidal Sixto formarà part, en un dels primers llocs de la llista d'ERC a Manresa de cara a les eleccions municipals del maig vinent.

Així ho anunciat l'actual alcalde de Manresa i alcaldable del partit, Marc Aloy, en una roda de premsa celebrada aquest dijous a la tarda en la qual també ha participat la regidora Cristina Cruz.

Marc Aloy, actual l'alcalde i candidat a la reelecció, no ha detallat el lloc que Sixto ocuparà dins la candidatura, però sí ha dit, a preguntes d'aquest diari, que se'l considera una peça clau en un futur govern republicà, així que no formarà part de la llista en una posició de suport sinó amb possibilitats reals de ser regidor.

Membre del Consell Nacional de CCOO de Catalunya,  exsecretari general de CCOO al Bages-Berguedà, és coordinador de la xarxa d'assessors sindicals de Catalunya.

Preguntat sobre els motius de la incorporació a la llista d'Esquerra, Sixto ha recordat que va ser membre a la candidatura d'Iniciativa a les eleccions municipals de l'any 1996, però ha a afirmat que, des del seu punt de vista, la Iniciativa d'aquells anys i els Comuns actuals no comparteixen el mateix espai polític, argument que exemplifica amb el fet de no alinear-se clarament "pel dret a l'autodeterminació".

D'aquesta forma s'afegeix al camí obert per la sindicalista de CCOO Cristina Cruz quan va ser fitxada per l'alcaldable republicà Pere Culell.

La presentació s'ha fet a la plaça Simeó Selga, just davant de l'edifici dels Sindicats, en un espai que Sixto ha explicat que és emblemàtic perquè aplega un nom il·lustre de la sanitat i la implicació política i amb el país de l'enyorat pediatre, l'institut Lluís de Peguera on va estudiar, la plaça Onze de Setembre i el carrer de l'1 de Maig -en honor al Dia Internacional dels Treballadors-, tots elements crucials del seu ideari.

L'alcalde Marc Aloy ha destacat el fet que Sixto es trobava a punt de prejubilar-se -el mes que ve complirà 63 anys- i que en comptes d'això "ha volgut entomar el repte d'estar 4 anys servint a la ciutadania des del govern de Manresa".

Aloy ha agraït a Sixto la implicació i ha reconegut el seu compromís en els àmbits "del sindicalisme, els drets laborals i socials, així com des del sector independentista de Comissions Obreres".

"La millor proposta d'equip"

Per a Lluís Vidal Sixto, formar part de la candidatura d’ERC implica la possibilitat d’aportar la seva experiència, capacitat de gestió i orientació social a un àmbit nou, el de la política municipal, i treballar pel progrés i la igualtat d’oportunitats a la ciutat. En la seva opinió, “la llista d’ERC té la millor proposta per a la ciutat i puc contribuir a que la millor proposta d’alcalde s’arrodoneixi amb la millor proposta d’equip”. Han estat el propi alcalde, Marc Aloy, i la regidora Cristina Cruz, amb qui es coneixen des de fa molts anys per la seva tasca a CCOO, qui han demanat a Lluís-Vidal Sixto d’incorporar-se a la candidatura.

Nascut Barcelona el març de 1960, el mes vinent complirà 63 anys. És el tercer d’una família de 6 germans, de mare nascuda a Melilla i pare nascut a Cuenca. Es van conèixer a València i van emigrar a Barcelona. Als pocs mesos de néixer ell, la família es va traslladar a Manresa. Està casat amb Núria Perramon Rovira, delineant funcionària de l’Ajuntament de Manresa. Té una filla, un fill i un net.

Va estudiar la primària a diverses escoles de la ciutat: el Sant Ignasi, l’Oms i de Prat i la Renaixença, que en aquell moment es deia “Generalísimo Franco”. Va fer el batxillerat a l’institut Lluís de Peguera i posteriorment l’FP de delineació industrial a l’institut Lacetània, que no va acabar per motius econòmics i familiars.

Rellotger llicenciat en dret

És tècnic rellotger i ha treballat en diverses botigues de la ciutat. Mentre treballava es va llicenciar en Dret, l’any 1994. Està col·legiat al Col·legi d’Advocats de Manresa des del 2014 però no exerceix.

Als 12 anys, i gràcies a una activitat extraescolar a l’institut amb professors vinculats a Òmnium, pren consciència que el català és una llengua i més endavant obté el nivell C.

Va ser militant de la JOC (Joventut Obrera Cristiana Nacional de Catalunya) del 1977 al 1988 i durant uns anys en va ser el president nacional.

L’any 1981 va fer el servei militar a Melilla coincidint amb l’intent de cop d’estat de Tejero.

Ha estat monitor d’esplai de joves de l’associació de veïns de la Font dels Capellans. També ha fet tasques de voluntariat en alfabetització de persones immigrants organitzades per Càritas i de suport a infants i adolescents amb dificultats personals o familiars.

Ha participat en l’organització i execució de diverses accions i iniciatives ciutadanes d’àmbit municipal o supramunicipal com les ILP (iniciativa legislativa popular) contra l’energia nuclear, la limitació de la subcontractació en la construcció d’obres, la dació en pagament de les hipoteques, la renda garantida de ciutadania i l’ingrés mínim vital. També va prendre part en l’acampada pel 0,7% i en la de rebuig al projecte d’instal·lació militar a Rajadell.

Va donar suport a la consulta municipal sobre la independència “Manresa Decideix!”, va participar al 9-N i a la campanya d’autoinculpacions posterior. L’1-O va participar a Gent d’Esquerres pel SÍ i va formar part dels voluntaris representants de l’administració als col·legis electorals. Va convèncer la comunitat senegalesa perquè participés als actes de l’11 de setembre com una entitat més. Va promoure i facilitar el primer acte de Súmate a Manresa i forma part de Sindicalistes de CCOO per la República i la Independència.

És afiliat de CCOO des de l’any 1977 i ha estat membre de diverses Comissions Executives de la Catalunya Central entre 1994 i 2015 i de les Executives Catalunya Central-Vallès Occidental entre 2014 i 2021. Del 2004 al 2014 va ser Secretari General del Bages Berguedà i des del 1996 és membre del Consell Nacional de CCOO de Catalunya. És també coordinador de la Xarxa d’assessors sindicals de Catalunya des del 2021.

Ha compatibilitzat les tasques de responsabilitat interna, organització de mobilitzacions, participació en processos d’eleccions sindicals i vagues sectorials i generals amb l’assessorament directe a persones i col·lectius. Des del 1994 ha atès prop de 15.000 persones d’arreu de Catalunya.

Va ser membre de la candidatura d’ICV a les eleccions municipals de Manresa l’any 1996 i de la Comissió Permanent del Consell de Ciutat a proposta dels alcaldes Valls, Camprubí i Junyent. Ha intervingut en l’impuls, coordinació i realització de projectes amb entitats de la ciutat i del territori.