Festes Populars

La Fira de l'Aixada fa reviure el call jueu de Manresa

El mercat medieval omple aquest cap de setmana el centre històric de Manresa amb 200 parades i espectacles per a tota la família

Jordi Morros

El call jueu de Manresa, vora l'actual placa Major, ha tornat a la vida i a tenir activitat aquest dissabte amb la Fira de l'Aixada. És un dels nous espais del certamen medieval que se celebra aquest cap de setmana a la ciutat. Hi ha instal·lat el que anomenen Jardí dels jueus. És al solar que hi ha just al darrere de l'edifici de l'Ajuntament. Hi ha danses i representacions teatrals tot el dia i també una petita exposició del món jueu a Manresa, els segles XIII i XIV. S'hi pot veure un contracte matrimonial -l'original és a l'Arxiu de Manresa- o actes notarials que afectaven la població jueva de la ciutat.

És un dels nous espais que ha estrenat l'Aixada. S'ha recuperat espais com la plaça Milcentenari, on en un extrem hi ha un escenari on es fan representacions teatrals i danses. També hi ha lluites vikingues i atraccions i jocs infantils. El camp de futbol que hi ha al mig s'ha mimetitzat perfectament amb l'ambient amb grans lones que simulen un castell. Dedicat bàsicament als infants, ha tingut requesta.

La Fira de l'Aixada de Manresa ha arrancat amb el favor del públic. Aquest migdia la plaça Major, un dels eixos centrals de la mostra medieval, és un constant anar i venir de gent. Al mig, l'escenari on hi ha actuacions de tota mena i també els espectacles centrals que es duran a terme al migdia i a la tarda, tant aquest dissabte com diumenge.

Manresa torna aquest cap de setmana a l'època medieval per recrear el miracle de la Llum i la construcció de la Séquia el segle XIV. Rebrà la visita del rei Pere III i del bisbe de Vic Galceran Sacosta.

Més de 500 persones d'entitats de la ciutat fan possible aquest salt en el temps que omple de música i balls els carrers i places del Centre Històric de Manresa

El centre històric de Manresa es trasllada fins al segle XIV amb la 26a edició de la Fira de l'Aixada, que omple la part antiga de la ciutat amb 200 parades, espectacles de teatre i dansa, activitats i demostracions d’ofici.

[object Object]
  • Dissabte, 25 de febrer. Horari d’obertura de la fira de 10 a 20.30 h
  • Diumenge, 26 de febrer. Horari d’obertura de la fira de 10 a 20.30 h

Espectacles centrals

12.30 h – L’inici de tot (Plaça Major)

Acte central de la Fira de l’Aixada amb la participació de les entitats locals. El Rei Pere III arribarà a la ciutat de Manresa on els manresans el faran coneixedor de la pobresa en la qual es troba la ciutat per culpa de la negativa del Bisbe Galceran Sacosta de donar permís per la construcció de la Sèquia. Guió i lletra de la cançó: Sílvia Navarro Música: David Moreno

19.30 h – L’aigua és llum (Plaça Major)

Acte central de la Fira de l’Aixada amb la participació de les entitats locals. La ciutat rebrà el Bisbe i aquest es trobarà amb el Rei Pere III. Quina serà la resolució del conflicte entre aquests dos personatges? Guió i lletra de la cançó: Sílvia Navarro Perramon Música: David Moreno Sastre

Espectacles de dansa, teatre i altres activitats

Pots descarregar en PDF el programa sencer amb la taula de totes les activitats programades dins la Fira de l'Aixada 2023 i l'escenari on es duen a terme. L'organització promet que a la plaça Europa, el carrer del Balç, la plaça Sant Ignasi Malalt i la plaça Gispert no pararan de passar-hi coses.

A tenir en compte:

  • Al parc de la Seu hi haurà un campament nou de capacitació de cavallers
  • A la casa Amigant i la Plana de l’Om, hi haurà l’Aixada infantil.
  • El «Jardí jueu», que anirà a càrrec del grup de jueus de l’Aixada, s’instal·larà a la Baixada dels Jueus, al pati del darrere de l’Ajuntament on és previst que hi vagi el futur arxiu comarcal. S’hi podrà descobrir la mística del món jueu català.

Sense espectacle d'aus rapinyaires

Una de les novetats que estaven previstes per enguany, la recuperació de l’exhibició de les aus rapinyaires, s’ha hagut de suspendre finalment per la declaració de la grip aviària a Catalunya, arran d’un cas a Arbeca. Tenint en compte que s’han confirmat resultats positius de les proves per a la detecció d’influència aviària, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha ordenat la suspensió de l’activitat de les aus rapinyaires a Manresa.