L’Ajuntament de Manresa destinarà un milió per arreglar 13 carrers i 19 espais de vianants

El Pla de Millora de l’Espai Públic 2023 preveu destinar 120.000 euros per renovar i fer el manteniment de parcs infantils, i 80.000 a camins rurals | Els treballs es duran a terme al llarg d’aquest any i el de les calçades es concentraran a l’estiu

Imatge d'arxiu d'un tram del Passeig del Riu de Manresa

Imatge d'arxiu d'un tram del Passeig del Riu de Manresa / Arxiu / Meandre

Jordi Morros

Jordi Morros

L’Ajuntament de Manresa ja ha decidit quins carrers, voreres, parcs infantils i camins rurals s’arreglaran aquest any dins el Pla de Millora de l’Espai Públic 2023. Hi destinarà poc més d’un milió d’euros, igual que ha fet els darrers anys. Es millorarà la calçada de 13 carrers, a 19 punts es faran obres a voreres i guals per a vianants, es renovaran a fons dos parcs infantils dels més de 60 que hi ha a la ciutat i s’intervindrà en sis camins rurals de són de titularitat pública.

Tot això al llarg d’aquest any. A l’estiu és quan es notarà més perquè s’aprofitarà per fer les obres a les calçades per minimitzar les molèsties als  ciutadans i no alterar l’inici del curs escolar tenint en compte que en teoria no circulen tants cotxes pels carrers. És, també, el que s’ha anat fent els últims anys.

Presentació del pla

El pla de millora el va presentar ahir al migdia a l’Ajuntament l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, acompanyant del regidor de Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent, Josep Gili.

Gili va explicar que les obres que s’han d’executar es trien en funció de les demandes de les associacions de veïns; de la regidoria de Barris, que és qui està al dia de les necessitats dels diferents punts de Manresa; i també dels serveis tècnics municipals, que «tenen controlada la ciutat».

El regidor Josep Gili i l’alcalde Marc Aloy, a la presentació del Pla de Millora de l’Espai Públic

El regidor Josep Gili i l’alcalde Marc Aloy, a la presentació del Pla de Millora de l’Espai Públic / Jordi Morros

Un dels criteris que se segueixen és posar el vianant al centre i repartir obres per tots els barris de la ciutat, de forma que no es concentrin tan sols en una zona determinada. A partir d’aquí es redacten els projectes d’obres en coordinació amb altres organismes com pot ser Aigües de Manresa perquè no es doni el cas que s’aixequi un carrer dos cops, ha assegurat el regidor.

Obres a les calçades

Pel que fa a calçades la inversió prevista és de prop de 350.000 euros. S’actuarà a 13 carrers, i entre els treballs més importants per la seva dimensió i també per l’import econòmic final hi ha el del carrer Francesc Moragas i erl passeig del Riu a l’alçada d’on hi havia la Carpa. També s’actuarà a l’alcalde Armengou, Bernat Oller, Cintaires, Font dels Llops, Font dels Panyos, Llops, Lluís Millet, Providència, Tarragona, Tortonyes i Tres Roures. 

Més diners per a voreres

Igual que els últims anys, el pressupost per actuar a voreres, espais per a vianants i guals supera al de les calçades. Per allò de posar el vianant al centre, segons van dir Aloy i Gili. 

Aquest any es faran obres a 19 punts de la ciutat: cal Gravat, Cintaires, Concòrdia, Font dels Capellans, Francesc Macià, Mel, Mossèn Vall, Pirineu, Puigterrà de Baix, Sant Antoni Abat, Tossal dels Cigalons i Bases de Manresa.

El carrer Francesc Moragas i el tram del passeig del Riu on hi havia la Carpa seran les obres més rellevants

La millora específica de guals per a vianants es farà als carrers Abat Oliba, Ausiàs March, Balsareny, Bruc, Font dels Capellans, carrer Montcau i Sant Magí.   

El pla destina una partida de 120.000 euros a millorar parcs infantils. Aquest any més de la meitat del pressupost anirà a renovar a fons el de la Font dels Panyos. També el del carrer Josep Arola, als Dolors. La resta del pressupost, uns 12.000 euros, es dedicaran a anar fent millores de manteniment a la resta de parcs infantils de la ciutat.

Pel que fa a la xarxa de camins rurals de Manresa, comptaran amb un pressupost de 80.000 euros i s’intervindrà als camins de les Ínyigues que mena cap el Pou de Llum, Raval de les Ferreres, Santa Caterina, Cal Serra, Trullols i Xerraire, amb intervencions de diferent abast. En aquest cas el pla de millora preveu que cada sis anys hi hagi rotaciói s’intervingui, en aquest període de temps, en tots els camins rurals de la ciutat.

Set milions a l’espai públic

Durant la presentació del Pla de Millora de l’Espai Públic 2023, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, va voler ressaltar que el 2016 es va fer una auditoria que va diagnosticar que calia invertir 15 milions a l’espai urbà de la ciutat. Fins llavors, i arran de la crisi de la bombolla immobiliària, es van aturar les inversions per arreglar i mantenir voreres i carrers a la ciutat. La situació es va començar a revertir l’any 2017.

«Semblava una quimera, però amb constància ja s’han invertit 7 milions. Estem a la meitat de la millora» tenint en compte, va afegir, que les actuacions més urgents ja s’han dut a terme i que de millores a l’espai públic de la ciutat també se’n fan amb altres actuacions. 

Des de l’any 2017 el consistori destina un milió d’euros cada any al Pla de Millora de l’Espai Públic. El 2018 s’hi van afegir els parcs infantils i el 2021 els camins rurals. Aloy va assegurar que en molts casos ja no es fa manteniment, sinó directament nous projectes de millora que en la major part dels casos són per incrementar els espais per a vianants.