L'Ajuntament de Manresa presenta el superàvit més elevat: 9,5 milions d'euros

L'atribueix a que s'ha gestionat amb "prudència" malgrat l'"extraordinària" arribada de fons europeus

La interventora, Mariona Ribera; l'alcalde, Marc Aloy; el regidor d'Hisenda, Valentí Junyent i la tresorera, Manuela Hervás

La interventora, Mariona Ribera; l'alcalde, Marc Aloy; el regidor d'Hisenda, Valentí Junyent i la tresorera, Manuela Hervás / Francesc Galindo

Francesc Galindo

Francesc Galindo

L'alcalde de Manresa, Marc Aloy (ERC), i el regidor d'Hisenda, Valentí Junyent (Junts) van presentar el darrer tancament de caixa de l'actual mandat amb una evident satisfacció perquè deixen les finances municipals "en una bona situació per al proper equip" que agafi les regnes de la institució després de les eleccions del Maig. El resum és el superàvit més elevat de la història, 9,5 milions, reducció de la morositat i l'endeutament.

Els 9,5 milions d'euros de superàvit no s'havien vist mai. L'alcalde i el regidor d'Hisenda els atribueixen a que s'ha gestionat amb "prudència" malgrat l'"extraordinària" arribada de fonts europeus.

Malgrat l'elevada xifra global, es va voler deixar clar que hi ha 3,8 milions de despesa compromesa per pagar factures, així que quedaran 5,7 milions dels quals 1,5 es preveuen destinar a despeses necessàries de serveis i la resta a projectes estratègics i eficiència energètica.

Per posar-ho en context, els 5,7 milions de romanent de tresoreria lliure són molt més elevats que el milió del 2021, els 1,4 milions del 2020 o els 252.000 euros del 2019.

També van destacar que baixa la morositat, el que fa que si els 2021 es van haver de dedicar 11,4 milions d'euros per a provisions per insolvències, el 2022 són 10,8 milions, 665.000 euros menys.

Pel que fa a l'endeutament, si l'any passat es va enfilar de 37,1 a 51,7 milions d'euros, ara queda situat en 50,3 milions.

També baixa la ràtio d'endeutament de 62% a 59% dels recursos propis. Tant Aloy com Junyent van voler destacar que queda encara un ampli marge per arribar al límit del 75% a partir del qual queda restringida la capacitat de demanar crèdit.

Crítica sense donar noms

El regidor d'Hisenda, Valentí Junyent, va aprofitar la seva darrera presentació del tancament de caixa de l'Ajuntament per treure's una espina clavada.

Va dir que sobre l'endeutament s'havien fet "lectures esbiaixades i poc rigoroses".

Junyent va subratllar que l'Ajuntament es troba "molt lluny" del límit del 75% d'endeutament.

Sobre aquest percentatge, Aloy va dir que contradir la realitat expressada pel regidor d'Hisenda només ho pot fer "qui no coneix les dades o no diu la veritat".

Requerits per aquest diari si Aloy i Junyent es referien a alguna persona en concret van respondre que a "diverses". 

No es pot obviar, però, que l'alcaldable de Junts, Ramon Bacardit, va dir que després de dos mandats liderats per Convergència redreçant la situació econòmica de l'Ajuntament "ara ens trobem que un alcalde d'Esquerra torna a a situar l'endeutament prop del límit legal, el 75%, amb obres obertes sense data, sense cost tancat a la vista i un model hereu dels anys del tripartit".

Subscriu-te per seguir llegint