L’auditori de la Plana de l'Om de Manresa gairebé es va omplir d'assistents a l'acte institucional d'una commemoració del 8-M centrada en les dones grans i la necessitat de fer un reconeixement al seu esforç sovint invisibilitzat i menystingut.

Precisament la campanya del 8-M a Manresa se centra en les dones grans, amb el lema ‘Grans dones, Dones amb veu!’ i vol destacar que si les contribucions de les dones a la societat han estat sempre infravalorades, encara més quan les dones arriben a la vellesa.

Tot i que són una proporció molt significativa de la població mundial, la relació entre la discriminació de gènere i la discriminació per edat fa que sigui un grup de població molt menystingut. No es té consciència de les desigualtats que pateixen les dones d'aquest grup d'edat per aquests dos eixos, que les discrimina doblement i les seves opinions i necessitats siguin moltes vegades ignorades per la societat.

Malgrat l'enorme aportació de les dones grans al benestar de tota la societat, continuen infrarepresentades en els llocs de lideratge i en la presa de decisions. Si bé és un problema que afecta les dones de totes les edats, aquesta desigualtat és encara major en el cas de les dones grans. Per aquest motiu, és necessari afavorir la seva participació, escoltar les seves veus i crear mesures i eines específiques dirigides a garantir els seus drets i la seva dignitat.

"Silenciosament han construït la història"

L’alcalde, Marc Aloy, va recordar que són moltes les dones grans que continuen tenint por quan van pel carrer de nit o entren en un pàrquing i va recordar que són les mateixes dones que "es mantenen fora dels llocs de lideratge" i que senten "rebutjades les seves opinions".

L'alcalde va tancar un seguit de parlaments que va iniciar la regidora de Feminismes i LGTBI, Cristina Cruz, que va recordar que "la violència estructural masclista persisteix".

Tot seguit va prendre la paraula Sandra Pujol, del Consell Municipal de la Dona, que va dir que "les dones grans són grans dones que ens han obert camí, sense estar valorades mentre treballaven i tenien cura de tothom". Dones que pateixen més atur, cobren menys per la mateixa feina, tenen menys presència pública, reben pensions més baixes i algunes ni la reben després de treballar tota la vida. "Dones que silenciosament han construït la història".

Imma Reguant, directora dels serveis territorials d'Igualtat i Feminisme va posar sobre la taula que hi ha una part de la societat per a la qual resulta insuportable la igualtat, amb el perill d'involució que això suposa.

L'acte va acabar amb l'actuació teatral ‘Les Kelly's influencer pugen a l'escenari’, a càrrec de la companyia Cocorocó. Al matí es va penjar el llaç lila a la façana de l’Ajuntament.

L'esdeveniment ha clos amb l'acció teatral en clau d'humor Les Kelly's influencer pugen a l'escenari.

Un instant de l'actuació "Les Kelly's influencer pugen a l'escenari" Oscar Bayona

La jornada institucional que s'ha dut a terme a l'auditori de la Plana de l'Om ha servit de precedent per a la manifestació convocada per a les 7 del vespre. La marxa, sota el lema "un dia no podrem més i juntes ho podrem tot", començarà des de la Benplantada.

Les reivindicacions a la capital del Bages han començat a les 8 del matí, amb piquets informatius a l'Institut Lacetània. Han prosseguit amb un passacarrer a les 11, que ha sortit de la plaça Espanya.

En l'àmbit de cobertura d'aquest diari hi ha hagut altres accions com el tall De la C-25 a Santa Maria d'Oló. Les manifestants han tallat amb palets i pneumàtics el carril de circulació en sentit Girona.

En conseqüència, s'han registrat fins a tres quilòmetres de retencions entre els punts 161.8 i 158.8. La circulació al vial s'ha reprès al voltant de les 9 del matí, després d'haver estat tres quarts d'hora tallada.

D'altra banda, a Barcelona dues manifestacions als accessos de la ciutat han causat retencions destacades a l'avinguda Diagonal i la Meridiana. Segons informa el Servei Català de Trànsit, l'entrada pel nord de la capital catalana ha provocat fins a tres quilòmetres de cua a la C-33 des de Montcada i Reixac i més de sis quilòmetres més de retencions a la C-58, des de Ripollet. D'altra banda, arran de la protesta a la Diagonal s'han arribat a generar més de sis quilòmetres de cua a la B-23 des de Sant Feliu de Llobregat d'entrada a Barcelona.