Lliuren els premis Maria Casajuana a Montserrat Anfruns i Fem Lluita

Els guardons els atorga la secció local d’Esquerra i l’acte s’ha celebrat a la sala Els Carlins

Guardonats, jurat i organitzadors del premi Maria Casajuana

Guardonats, jurat i organitzadors del premi Maria Casajuana / ARXIU PARTICULAR

Redacció

La fundadora i primera presidenta de l’Associació de Familiars d'Alzheimer i altres Demències del Bages, Berguedà i Solsonès, Montserrat Anfruns, i l’associació feminista Fem Lluita han recollit el Premi Maria Casajuana 2023, en reconeixement a la seva implicació en la vida laboral i social del país. El guardó el lliura Esquerra Republicana de Catalunya a Manresa.

Els guardons es van lliurar aques tdijous a la tarda en un acte a la sala Els Carlins de Manresa. Les premiades van agrair el reconeixement i van destacar la importància que té el premi per donar visibilitat a la tasca de moltes dones que, des dels seus respectius àmbits, contribueixen a fer una societat millor.

L’acte va començar amb un emotiu minut de silenci en record de les víctimes de l’accident a la mina de Súria.

Seguidament va prendre la paraula la regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Manresa i presidenta del jurat del premi Maria Casajuana, Cristina Cruz, que va afirmar que “des de l’Ajuntament de la ciutat treballem per impulsar una veritable transformació feminista que posi les dones al centre”.

Les premiades

Montserrat Anfruns Garcia va néixer a Manresa l'any 1953. Ha viscut sempre a la capital del Bages, on ha desenvolupat la seva carrera professional com a infermera.

La seva mare va patir Alzheimer. Això la va empènyer a crear l’any 2000 l'Associació de Familiars d'Alzheimer i altres Demències del Bages, Berguedà i Solsonès. En va ser la primera presidenta, càrrec que va ocupar durant deu anys. Les diferents juntes directives que va presidir van definir un alt ventall de serveis que es mantenen actius. Actualment, ja jubilada, n’és la vicepresidenta.

L’associació feminista Fem Lluita, de Sant Vicenç de Castellet, vol visualitzar, fomentar i divulgar el feminisme a la societat contribuint a l’anàlisi crític de l’actual societat i de totes les seves institucions i la ruptura dels estereotips sexistes.

El Premi Maria Casajuana

El premi va ser instaurat l'any 2002 per la Secció Local d’ERC i de les JERC de Manresa, en motiu del Dia Internacional de la Dona. A partir de l'any 2019 es va afegir el reconeixement també a entitats, atorgant així dos premis anualment. El guardó porta el nom de Maria Casajuana (Manresa, 1912-2011), activista social i militant històrica d’ERC a Manresa, perquè el seu nom simbolitza tots aquests atributs.