"L'alcalde als barris", novetat del pla de participació ciutadana de Manresa

El document, aprovat al ple municipal, també proposa la creació d'un Consell de Barris

Imatge de l'alcalde Marc Aloy al consell de ciutat

Imatge de l'alcalde Marc Aloy al consell de ciutat / ARXIU/AJM

Redacció

El ple de l'Ajuntament va aprovar el Pla Director de Participació Ciutadana de Manresa que proposa "un canvi de direcció important", i crear un nou espai de participació territorial: 'l’alcalde/ssa als barris'.

Segons explica el document, altres municipis de la província de Barcelona han implementat ja projectes en aquesta línia: Les Franqueses, Esplugues de Llobregat, Rubí, Gavà, Hospitalet o Palafrugell. Cada territori, a partir d’uns aspectes compartits, acaba definint una proposta pròpia adaptada a les característiques de la seva política participativa i a les prioritats polítiques de cada moment. 

En el cas concret de Manresa hi ha una proposta organitzada territorialment per districtes.

En aquests espais de participació de proximitat "la ciutadania de cadascun dels districtes podria fer arribar les seves preocupacions i dubtes al màxim representant de l’Ajuntament". 

Segons el pla, "en un entorn molt més distès, el fil conductor no el marca la presentació d’una política o acció municipal, sinó les demandes de la ciutadania. Els responsables polítics i tècnics de l’ajuntament són aquí els que escolten i donen resposta".

El document recull que "a vegades es tracta d’explicar i donar a conèixer la línia d’acció de l’ajuntament o el context normatiu amb el qual es conviu. En d’altres moments simplement es tracta de recollir la demanda per intentar donar-li resposta".

Consell de Barris

Una altra novetat és el Consell de Barris. Té com a funcions gestionar el pressupost relacionat amb temes de millora i manteniment de la via pública, fer aportacions al funcionament i accions dels Plans comunitaris de la ciutat i desenvolupar noves accions encaminades a treballar la cohesió i la vida comunitària a la ciutat.