Reciclar a Manresa: quins contenidors es tancaran a la ciutat?

L'usuari s'haurà d'identificar per reciclar brossa, orgànica i envasos

Un contenidor que només es pot obrir amb una targeta personalitzada

Un contenidor que només es pot obrir amb una targeta personalitzada / Arxiu/CBGR

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Per obrir els nous contenidors d’orgànica, envasos i resta cada llar manresana s’haurà d’identificar electrònicament. El gris de la brossa es podrà fer servir un cop la setmana, per norma general, mentre que el marró i el groc estaran barrats però accessibles.

Que el contenidor del rebuig -el que és gran i gris- les famílies només el puguin obrir un cop per setmana tindrà excepcions, quan estiguin degudament acreditades.

Famílies amb membres -siguin nadons o persones grans- que fan servir bolquers o que tinguin necessitats específiques de cures es tindran en compte.

La targeta permetrà llençar el rebuig a qualsevol punt de recollida, no només al que estigui més a prop de casa. 

O sigui, que hi haurà excepcions en la norma de només poder accedir un cop per setmana al contenidor on es llença el rebuig que no es pot reciclar en cap dels altres.

Però també s’ha volgut deixar clar que seran adaptacions a necessitats concretes.

Les famílies amb membres que utilitzin bolquers tindran una targeta o permís especial per utilitzar el contenidor moltes més vegades la setmana.

I que el mateix passarà amb tots aquells ciutadans "que ho demanin i justifiquin que tenen un problema concret. Tindran tots els permisos que facin falta, però no serà el model generalitzat, perquè, si no, no funcionaria".

Pel que fa a altres materials de rebuig, un cop fets servir, com compreses, tampons o preservatius, el govern municipal assegura que ho té tot pensat. Totes les excepcions i casos particulars, però segur que apareixeran més i les estudiarem».

Amb excepcions

Als contenidors de la fracció resta s’hi podrà accedir tres, quatre o set cops la setmana «en les excepcions i casos que es decideixin».

El regidor de Ciutat Verda també va explicar que pel que fa a la targeta d’accés no està tot decidit. La proposta és que amb la targeta es pugui accedir a qualsevol contenidor de Manresa i, per tant, si un està espatllat es podrà fer servir un altre.

Si el que s’espatllés fos el sistema tecnològic dels contenidors, estaran equipats per emetre un senyal d’avaria a l’empresa que en farà el manteniment perquè vinguin a reparar-los.

Cal tenir en compte que ara mateix no hi ha cap ciutat a Catalunya de la mida de Manresa que hagi aplicat aquest sistema més enllà d’algunes proves pilot en determinats carrers o barris. 

Al País Basc hi ha municipis que ja el tenen però són de mides més petites

Segons el govern municipal, el nou model de recollida de residus «inclourà sistemes inèdits fins ara a la major part de municipis del país. Manresa es convertirà així en la primera ciutat mitjana catalana a posar en funcionament un model avançat». 

El regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, ha explicat que es tracta d’un model «totalment nou, trencador i innovador. No hi ha cap ciutat gran a Catalunya que hagi aplicat un model avançat de gestió de residus».

Sigui com sigui, a Manresa s’ha acabat tenir accés als contenidors cada dia a qualsevol hora. 

Tot el que no siguin llars particulars tindran un sistema de recollida porta a porta.

[object Object]

El ple de l’Ajuntament de Manresa va adjudicar el gener per 2,1 milions d’euros el contracte del servei d’informació i la campanya d’implantació del nou model de recollida de residus de Manresa.

Nou informadors ambientals treballaran durant 5 anys per guiar els ciutadans en el canvi de sistema de residus.

El pressupost de sortida de la licitació era de 2.593.909 euros a pagar durant 5 anys. Les ofertes més ben considerades van ser les presentades per la mercantil Sistemas Medioambientales, per 1,8 milions d’euros, per al servei d’informació ambiental, i la de 356.000 euros de Spora Consultoria Ambiental, per a la campanya d’implantació del nou model.

Els diners serviran per pagar el Servei d’informació, comunicació i atenció ciutadana; les activitats de seguiment de la participació dels usuaris del servei en el marc del nou contracte de recollida de residus municipals i la neteja viària del municipi; i l’estudi inicial de diagnosi per al dimensionament del servei de recollida comercial porta a porta.

També, la campanya de comunicació per a la implantació del nou servei de recollida de residus, que inclou el disseny, l’execució i el seguiment.

A Manresa hi ha hagut altres experiències anteriors d’informadors ambientals, però cap de l’abast i la durada de la que ara comença.

L’experiència del 2018

L’any 2018, amb el llavors regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta, informadors ambientals van començar a treballar a peu de carrer, a diferents àrees d’aportació de la ciutat, per informar de com millorar el reciclatge de residus urbans.

Aquesta iniciativa formava part de les accions engegades per l’Ajuntament dins la campanya de sensibilització «Separa l’orgànica» endegada amb l’objectiu d’aconseguir que la ciutat superi l’impàs que viu el conjunt de Catalunya pel que fa al reciclatge de matèria orgànica.

Amb el lema «T’ho podem dir de mil maneres», la campanya incorporava anuncis protagonitzats per persones de la ciutat que, de formes completament diferents, llançaven un únic missatge clar i diàfan: «separa l’orgànica».

L’inici de la iniciativa partia de les dades que corroboraven que en els darrers anys s’havia produït un estacament en la recollida selectiva

Les xifres quedaven molt lluny de l’objectiu fixat per l’Agència de Residus de Catalunya, que en aquell moment era del 60%.

Subscriu-te per seguir llegint