Regió7

Regió7

L'investigador manresà Obradors afirma que no som conscients de l'energia que consumim

Adverteix que "cal revisar el nostre model de vida i practicar l'austeritat. Si no, no ens en sortirem"

El científic Xavier Obradors Catpress

El físic Xavier Obradors, un dels científics manresans més reconeguts, va obrir les 37enes Jornades Lacetània amb una conferència sobre el paper dels materials en la lluita contra el canvi climàtic. En la seva intervenció va afirmar que tots consumim molta energia, encara que no en siguem conscients, i va dir que la solució passa per "fer més amb menys". Es va mostrar optimista perquè "el segle XX ha generat molt coneixement científic que ens permet afrontar la crisi climàtica", però també va dir que "cal revisar el nostre model de vida i practicar l'austeritat. Si no, no ens en sortirem".

Obradors va exposar quina és la situació actual pel que fa a emissions de diòxid de carboni i com s'hi ha arribat, demostrant que el principal causant de la carbonitzacio és l'augment del consum energètic experimentat des de mitjans del segle XX.

Obradors, que és director de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona, ha parlat de la importància dels nanomaterials per minimitzar l'ús de recursos. També ha fet referència a tecnologies com la fotosíntesi artificial, la fusió o l'hidrogen verd, i ha posat els llums led com a exemple d'èxit d'un material que ha aconseguit un gran estalvi energètic.

Inauguració de les jornades

Abans de la conferència, han inaugurat les Jornades Lacetània la gerent de la Fundació Lacetània, Emma Moreno, que ha destacat la trajectòria i l'alt nivell dels ponents que visitaran l'institut Lacetània durant la setmana; la inspectora dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central, Vanesa Mases, que ha parlat de com els ODS es treballen en tots els nivells educatius, i l'alcalde de Manresa, Marcy Aloy, que ha fet referència als projectes impulsats des de l'ajuntament per afavorir la transició energètica, com els autobusos electrics o el suport a la comunitat energètica empresarial de Bufalvent.

Les Jornades Lacetània tenen lloc fins el divendres 31 amb una seixantena de propostes al voltant del tema de l'energia neta i assequible. La d'enguany és la 37a edició de les jornades. La sessió inaugural es va retransmetre per streaming i es pot veure en aquest enllaç.

Compartir l'article

stats