Dia Mundial Contra el Càncer de Còlon

Althaia forma un centenar de metges en una tècnica japonesa per detectar càncer colorectal

Digstòlegs d'arreu de l'estat participen en la formació per aprendre per millorar la diagnosi que ja s'aplica a Manresa

L’especialista Ignasi Puig durant una colonoscòpia amb la tècnica del zoom o magnificació que ja s’aplica a Sant Joan de Déu

L’especialista Ignasi Puig durant una colonoscòpia amb la tècnica del zoom o magnificació que ja s’aplica a Sant Joan de Déu / Althaia

Jordi Morros

Jordi Morros

L’any 2016, el digestòleg, metge expert en diagnòstic endoscòpic i investigador de la Fundació Althaia de Manresa, Ignasi Puig, va decidir anar-se’n al Japó per aprendre una nova tècnica per millorar el diagnòstic i tractament del càncer de colorectal. Ara és ell qui coordina un curs de formació i un assaig clínic únic al món per explicar aquesta tècnica arreu

Després d’anys de recerca ha sistematitzat un mètode d’ensenyament que fins i tot ha despertat l’interès dels especialistes japonesos. Un centenar de digestòlegs d’arreu de l’estat espanyol s’han inscrit a la formació. De moment només hi participen facultatius d’hospitals espanyols, però la idea és obrir-ho a endoscopistes de tot el món interessats en aquesta tècnica.

Avui se celebra el Dia Internacional Contra el Càncer de Còlon. És el més estès si no es té en compte el gènere. En dones el més comú és el de mama. En homes el de pròstata. En homes i dones en conjunt, el colorectal. Durant el 2022 a la Fundació Althaia es van diagnosticar 175 nous casos.

Cap a Japó

És un curs únic al món que ajuda els especialistes a determinar mitjançant una colonoscòpia quina és la millor forma d’extreure els pòlips colorectals, siguin benignes o malignes, i evitar proves i cirurgies que poden ser innecessàries. En definitiva es tracta de millorar la detecció precoç d‘un dels càncers més comuns i poder-lo diagnosticar amb més precisió.

Puig ja va fer anteriorment un estudi amb un equip internacional liderat per la Fundació Althaia sobre la malaltia. «Ens van adonar que ens faltava una tècnica que els japonesos ja tenien, que es diu magnificació, i que nosaltres no en disposàvem. Doncs per què no anar al Japó, aprendre-ho i portar-ho aquí?».

Puig va escriure un mail al National Cancer Center, ara a la ciutat de Tsukuba, i em van acceptar per fer-hi una estada» al costat de Taku Sakamoto, el «gurú», en diu Puig, d’aquesta tècnica. «La relació personal continua i de fet són darrere el curs com a mentors».

La magnificació o zoom proporciona, gràcies a la tecnologia, imatges que permeten identificar d’una forma més precisa una lesió, i decidir el tractament més adient en el mateix moment que es fa la colonoscòpia, sense haver d’esperar una cirurgia posterior o els resultats d’una biòpsia.

El que fa falta, però, és saber interpretar aquestes imatges. I això és el que Puig va aprendre al Japó, el que ha aplicat a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa i el que mostra al curs. «Si tens aquesta tecnologia disponible però no saps utilitzar-la no serveix de res». Comenta que a mesura que veus imatges de la colonoscòpia vans agafant un patró i una experiència, i «ja identifiques el que veus perquè n’has vist cent d’iguals».

Puig afirma que possiblement la nova estratègia per diagnosticar casos de càncer colorectal no havia creuar fronteres més enllà del Japó, i en alguns llocs de Corea del Sud, per qüestions culturals.

També perquè les multinacionals que han desenvolupat la tècnologia són japoneses, Fuji i Olympus.

Imatge d'una colonoscòpia amb la nova tècnica

Imatge d'una colonoscòpia amb la nova tècnica / ALTHAIA

Les primeres endoscòpies amb la tècnica de la magnificació es van fer el 2006, per tant «portem uns anys de desavantatge i, o venien ells o anaves tu allà a aprendre’n». Fins ara. A més a més les empreses tecnològiques han començat a trobar mercat internacional.

Es poden estalviar cirurgies als pacients amb pòlips benignes o bé càncers en fase incipients perquè aquestes lesions es poden extreure per via endoscòpica. No cal operar. Per altra part els pacients a qui es detecti un càncer maligne en un estadi més avançat són remesos a cirurgia directament perquè una extracció via endoscòpia pot generar riscos com hemorràgies o bé perforacions.

Exemples i dades

Puig posa exemples. «Els últims quatre anys, utilitzant aquesta tècnica, de tots els pòlips que hem enviat a operar tots han sigut càncer. No hem enviat cap pòlip benigne». En canvi en l’estudi internacional van dur a terme el 2019 es va detectar que entre un «40 i un 45 % dels pòlips que es van enviar a cirurgia eren benignes». No hagués fet falta operar. Aquestes dades indiquen que «anem bé».

Però, què és un pòlip?. És una berruga o una lesió que pot créixer, degenerar-se i tornar-se càncer. Llavors tots els càncers han sigut, primer, un pòlip que ha crescut i s’ha tornat dolent. «En diem lesió precursora, lesió premaligna. És veritat que un pòlip pot ser que no acabi tornant-se càncer», puntualitza. Si és benigne s’ha de treure igualment.

Els continguts del curs

Els continguts clínics del curs han estat desenvolupats per Ignasi Puig, adjunt al servei de Digestologia i coordinador del grup de recerca GOES, i pel Dr. João da Costa, investigador i digestòleg del Consorci Sanitari de Terrassa.

1175 casos el 2022 a Althaia

Dels 175 nous casos de càncer colorectal que es van diagnosticar a la Fundació Althaia l’any passat, 26 es van detectar gràcies al programa de cribratge que a les comarques de les comarques centrals, Bages, Moianès, Berguedà i Solsonès, es porta a terme per períodes que duren dos anys. És un programa del departament de Salut per detectar sang a la femta i que es va començar a implantar el 2016. El gstiona Althaia.

El 2022 va començar una d’aquestes rondes, la quarta que es porta a terme. Durarà fins aquests 2023. Dos anys fins que es cobreixi tota la població diana, homes i dones de 50 a 69 anys. Una població de més de 62.000 persones que han rebut o rebran una carta que els convida a recollir una mostra de femta amb un test que s’ha de dur a la farmàcia. No és una prova invasiva.

En el cas que el test tingui un resultat negatiu, es comunica per carta. Si és positiu, si es detecta sang, s’indica una colonoscòpia. Des del 2016 fins el 2021, les tres primeres rondes del programa, s’han realitzat 5.216 colonoscòpies a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa i al Sant Bernabé de Berga, s’han detectat 3.012 persones amb pòlips de risc que podrien haver progressat cap a una lesió maligna i ha diagnosticat 227 càncers colorectals. Un 73,5% d’aquests en estadis inicials i, per tant, amb més possibilitats de curació. El cribrage és clau per reduir el risc de patir càncer i, en cas que s’hagi començat a desenvolupar, per detectar-lo en etapes molt inicials, fins i tot quan encara no han aparegut símptomes. Permet que els tractaments siguin més efectius.A ls tres rondes que s’han fet fins ara han fet la prova entre un 53 i un 60 % de la població diana a qui va dirigida.

Subscriu-te per seguir llegint