Dos amants dels gats obren a Manresa una cafeteria amb exemplars de la protectora per adoptar

El negoci, Ninus CatCafè, situat al carrer Nou, el porten Sandra Seuba i Francesc Flores, dos berguedans que viuen a la capital del Bages fa vint anys · És el primer que es munta a la Catalunya Central

Sandra Seuba i Francesc Flores amb el Natxo, que els seus propietaris van abandonar

Sandra Seuba i Francesc Flores amb el Natxo, que els seus propietaris van abandonar / Gemma Camps

Gemma Camps

Gemma Camps

Els amants dels gats tenen un perill al Centre Històric de Manresa. Sandra Seuba i Francesc Flores, dos berguedans que fa vint anys que viuen a Manresa, han obert fa una setmana Ninus CatCafè als baixos del número 27 del carrer Nou, un negoci que té per objectiu que la gent que hi va a prendre alguna cosa pugui interactuar amb els gats que hi ha i, si pot ser, adoptar-ne un, o els que siguin.

És el primer negoci d'aquest tipus que obre a la Catalunya Central, informen. El més proper és a Terrassa.

Són gats de la protectora d'animals de Manresa que viuen al nou local, hi mengen, hi dormen... De tot se n'encarreguen els responsables del negoci. Això sí, els gats són adults, tenen a partir d'un any. Els arriben desparasitats, esterilitzats, vacunats i xipats. Si els cal un veterinari mentre viuen a cal Ninus, també el posa la protectora.

De dimecres a diumenge

El negoci va obrir el passat dia 21 d'abril i l'horari és els dimecres, dijous i divendres, de 9 del matí a 1 del migdia i de 4 de la tarda a 8 del vespre; i el cap de setmana, dissabte i diumenge, de 2/4 de 10 del matí a 2/4 de 2 del migdia i de 2/4 de 5 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre. Els dilluns i dimarts tanquen per descans setmanal.

Actualment, hi ha vuit gats perquè un, el Nomo, ja l'han adoptat. La previsió és que aquesta setmana els n'arribin més, amb la idea de crear una colònia fixa de quinze. Els tràmits de l'adopció es fan a través de la protectora, que contínuament fa crides per tal que la ciutadania adopti gats i gossos atès que a L'Aixopluc, al refugi de Can Poc Oli, cada vegada n'hi ha més i ja no donen a l'abast. De gats n'hi ha 400.

El Nomo és el primer gat del Ninus Cat Cafè que han adoptat

El Nomo és el primer gat del Ninus CatCafè que han adoptat / Arxiu particular

Al Ninus CatCafè es paga una entrada que pot ser per a mitja hora o per a una hora i que dona dret a una consumició a la cafeteria i, sobretot, a interactuar amb els gats que hi ha.

Flores explica que, en realitat, "som com una casa d'acollida" i que el negoci sorgeix de la seva passió pels gats. Ell i la seva parella en tenen tres.

L'entrada d'una hora amb consumició inclosa costa sis euros i, si es vol menjar alguna cosa, és un euro i mig més; la de mitja hora són quatre euros amb consumició i cinc si es menja alguna cosa.

El darrer negoci que hi va haver al local va ser Happy món, que era una espai familiar amb jocs i cafeteria.

A imatge dels Neko cafès però amb diferències

Seuba, que és decoradora, i Flores, que és enginyer informàtic, van deixar les seves respectives feines per portar a terme aquest projecte. "Som molt fans de la cultura japonesa i allà ja tenen els Neko cafès fa molts anys. El que passa és que els gats són propietat del local i no es poden adoptar. Aquí a Catalunya, com que en tenim tants, de gats, aquest projecte dels Neko cafès sí que serveix per adoptar i per treure gats del carrer i donar-los una segona oportunitat i fins i tot una tercera perquè n'hi ha que els han arribat a abandonar dues vegades. Es tracta d'ajudar les protectores; en aquest cas, la de Manresa, que en té molts", fa notar Seuba.

Flores comenta que, en el cas de la gent que no té gats, poder-los veure en directe i tractar-hi els cops que faci falta és bàsic per "trencar el mite que són esquerps i que no volen saber res de la gent. Tot el contrari, s'enfilen sobre la gent, pots jugar amb ells...". Seuba hi afegeix que "cada gat té el seu caràcter". De fet, a qui vulgui adoptar li recomanen que hi vagi més d'una vegada en diferents hores del dia per veure com encaixa amb el gat. "Nosaltres fem de filtre per ajudar les persones que volen adoptar a saber quin gat els convé més".

Els tenen a partir d'un any perquè "ja tenen el caràcter format", a banda del fet que els gatets són els que marxen primer de les protectores i els adults costen més.

Els espais

Quan s'entra al Ninus CatCafè, hi ha un petit pati interior abans de la porta d'entrada. En un vidre hi ha un cartell amb deu normes que s'han de tenir en compte per garantir una bona convivència, com no retenir els gats contra la seva voluntat si volen marxar, no agafar-los en braços, respectar-los i, si dormen, no despertar-los, tot i que es poden acariciar. No donar-los menjar ni beure i, si els fan fotos i vídeos, que sigui sense flash.

Un cop s'entra a dins, hi ha la zona de botiga, amb tot d'articles relacionats amb els gats (joguines, rascadors, fonts d'aigua...) i també pensada per, quan algú adopta un gat, poder-li proporcionar el paquet inicial per dur-lo a casa en condicions. També hi ha la cafeteria. Aquesta part queda separada del catcafè amb una separació d'alumini amb una porta inclosa.

En aquesta segona zona és on hi ha les taules per prendre la consumició i on viuen els gats. És un espai ampli i molt ben decorat que inclou el que anomenen el bosquet, que fa de refugi per si algun gat no té ganes d'estar amb gent. En aquest bosquet hi ha dues gateres que donen accés a la sala dels sorrals on fan les seves necessitats. Al costat d'aquesta, també hi ha una sala d'adaptació per quan arriba un gat nou perquè són molt territorials i se'ls ha de donar temps.

Hi ha diverses instal·lacions perquè els gats puguin escalar i passar-s'ho bé. Seuba comenta que està tot estudiat al mil·límetre. "El pont perquè hi pugin el vam comprar a Anglaterra, l'arbre és de Polònia i tot el tema de la disposició per la gent... Hi ha taules amb bancs per qui vol seure més còmode, unes taules més baixes que permeten interactuar més amb els gats, si ells volen, i la zona de chill out, al terra, amb coixins, que és la que agrada més, assegura.

Per muntar el local han hagut de demanar el permís de botiga, de cafeteria i nucli zoològic.

Hi ha l'Urgell, perquè el van trobar al carrer d'Urgell, el Neko, el Natxo, la Valentina, el Kodac, el Twick... Tots esperen una oportunitat.

Cartell informant dels objectius del negoci

Cartell informant dels objectius del negoci / Arxiu particular

Ninus CatCafè va obrir el passat divendres, dia 21 d'abril, als baixos del número 27 del carrer Nou

Ninus CatCafè va obrir el passat divendres, dia 21 d'abril, als baixos del número 27 del carrer Nou / Arxiu particular

El Ninus CatCafè acull gats de la protectora d'animals de Manresa

El Ninus CatCafè acull gats de la protectora d'animals de Manresa / Arxiu particular

La Sandia dormint

La Sandia dormint / G.C.

Seuba i Flores amb el Neko, que és molt sociable

Seuba i Flores amb el Neko, que és molt sociable / Gemma Campa

Subscriu-te per seguir llegint