La manifestació de l'1 de maig a Manresa inclou l'ocupació de tot un bloc de pisos del carrer del Joc de la Pilota

Amb més de 200 persones rere una pancarta amb el lema "Prenem el que és nostre", la convocatòria ha acabat amb l'acció sorpresa davant l'immoble del Centre Històric, que és el novè que ocupa la PAHC

Celebració a la manifestació de l'1 de maig a Manresa de l'ocupació d'un bloc de pisos de la Sareb

Gemma Camps/Oscar Bayona

Amb crits de "Lluitarem" i rere una pancarta amb el lema "Prenem el que és nostre", ha arrencat al migdia, des de la Ben Plantada, la manifestació de l'1 de maig, el Dia Internacional dels Treballadors, a Manresa. L'han convocat diversos col·lectius, però no se l'ha atribuït cap organització en concret. Com és habitual, es desconeixia el recorregut, tot i que la previsió era que s'acabés a la plaça Major. Més de 200 persones hi han participat, amb un públic molt familiar i intergeneracional.

Bloc Bages 9

Quan han arribat al carrer del Joc de la Pilota, davant del número 18, just a l'entrada per la plaça d'Europa, alguns convocants han esbotzat la porta de l'immoble i l'han ocupat. Han explicat que es tracta d'un bloc de la Sareb, el conegut com banc dolent. Hi han desplegat una pancarta on posa "Prenem el que és nostre. Bloc Bages 9. Obra social PAHC".

Crits i aplaudiments han servit per celebrar l'èxit de l'acció sorpresa. Segons la PAHC, es tracta de vuit pisos, la meitat dels quals ja fa una setmana que estan ocupats per quatre famílies, mentre que els quatre restants encara s'han d'adjudicar. Han concretat que és un immoble que es va construir el 2008 i que el 2013 va quedar en mans de la Sareb, però que sempre ha estat buit. En aquets sentit, en un comunicat que han fet públic posteriorment, han volgut recordar que "Manresa compta amb gairebé 8.000 pisos buits, un 23% del parc d’habitatge del municipi. Amb aquest percentatge lidera el trist rànquing de pisos buits a Catalunya. Cap ajuntament ha estat capaç de posar ordre a aquesta situació i de resoldre el gravíssim problema que tenim amb l’accés a l’habitatge. Durant aquests anys ha estat la PAHC qui ha liderat aquesta resposta: aturant desnonaments cada setmana i reallotjant les famílies als 9 blocs ocupats fins avui".

Seguidament, han llegit un manifest per solidaritzar-se amb la vaga de les treballadores de la residència d'Els Comtals d'Ampans, que demanen millores a la seva situació laboral.

"Per unes vides dignes!"

A banda del lema principal, la pancarta l'acompanyaven altres reivindicacions: "Acabem amb el capitalisme!", "Per unes vides dignes!" i "S'encareixen els aliments, l'habitatge és inaccessible, la llum i el gas no paren de pujar, els salaris segueixen igual".

Només començar, alguns participants han enganxat adhesius en aparadors amb el missatge "Si augmenta la factura de la llum... expropiem-los!". També n'hi ha que denunciaven l'encariment de la cistella de la compra i dels lloguers.

Adhesius que porten els manifestants i que han enganxat en alguns aparadors

Adhesius que porten els manifestants i que han enganxat en alguns aparadors / Oscar Bayona

La manifestació ha avançat Passeig avall. A més a més de les constants proclames, com la de "Sí se puede", que han cantat durant l'ocupació del bloc del Joc de la Pilota, hi havia una altra pancarta de la PAHC Bages que deia "Aigua, llum, sostre".

Manifestació de l'1 de maig a Manresa rere la pancarta "Prenem el que és nostre"

Per veure aquest vídeo, subscriu-te a Regio 7 o inicia sessió si ja ets subscriptor

Subscriu-te

Ja ets premium? Inicia la teva sessió aquí

Oscar Bayona

La convocatòria de l'any passat va acabar amb els participants ocupant la basílica de la Seu per denunciar l'acomiadament per part de la fundació religiosa Nou Camí de la cuidadora Amy Ndour. Demanaven que l'Ajuntament i el bisbat fessin de mediadors amb aquesta fundació per ajudar Ndour.  

Abans de girar cap al carrer d'Àngel Guimerà, han omplert d'adhesius el vidre del forn de pa Cal Moliné del Passeig. Hi posa "Jo no compro a Cal Moliné" i "Aquesta empresa explota". El Zara del Guimerà també l'han empaperat amb cartells de la manifestació.

Així ha quedat el vidre del forn de pa del Passeig Cal Moliné

Així ha quedat el vidre del forn de pa del Passeig Cal Moliné / Oscar Bayona

Subscriu-te per seguir llegint