L'Ajuntament de Manresa prorroga la utilització com a horts del solar expropiat per 15 milions

El terreny de la clatellada judicial més gran s'utilitza per a un projecte social de l'associació de veïns

Imatge dels horts veïnals

Imatge dels horts veïnals / Arxiu/N.S.

Francesc Galindo

Francesc Galindo

L'Ajuntament de Manresa ha aprovat la pròrroga de la cessió d’ús d’uns terrenys de titularitat municipal situats al carrer de les Saleses números 9 i 10 a favor de l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri de les Escodines. Cal recordar que l'expropiació del número 9 va comportar a l'Ajuntament una clatellada judicial mai vista que l'ha obligat a pagar 14,7 milions d'euros.

Enguany es fa el darrer pagament de la sentència, 654.000 euros per abonar els interessos finals de la sentència judicial.

Hauran estat deu anys seguits pagant 1,5 milions d'euros.

El solar s'utilitza com a horts urbans des del 2020 fruit de la petició de l'associació de veïns del barri

El projecte d'horts urbans el va impulsar fa anys l'entitat veïnal de les Escodines amb l'objectiu de promoure la cohesió entre els veïns. Els primers es van posar en marxa al camí de les Saleses. Posteriorment, l'associació de veïns es va interessar per estendre la iniciativa al solar que dona a les Saleses, el passatge Puig i al darrere dels edificis del carrer Viladordis.

El solar de les Saleses forma part d'un pla de millora urbana que recupera la vella aspiració de fer un carrer nou que aniria de les piscines municipals fins al davant del Casal de les Escodines. Amb la construcció d'habitatges en aquest carrers es podria recuperar part dels 14,7 milions. És un projecte, però, que no té data.

Pagament a terminis

Cal recordar que els amos del solar de 5.200 metres quadrats al carrer Saleses número 9, al darrere de les cases del carrer Viladordis i del passatge del Puig, van instar-ne l'expropiació després que hagués passat el termini legal d'afectació urbanística sense que el govern municipal hagués mogut fitxa.

No es van posar d'acord en el preu i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va establir-lo en 11,1 milions d'euros més interessos, en sentència confirmada pel Tribunal Suprem.

Per tal de fer front a la descomunal clatellada pel terreny al barri de les Escodines, l'Ajuntament de Manresa va pactar un pagament a terminis. Entre el 2014 i el 2020, l'Ajuntament ha fet efectius 10,7 milions d'euros, als quals cal sumar els 347.529 euros que va ordenar transferir als amos del solar el 8 de juny del 2011, que era la quantitat que considerava que valia el solar. Ara acaba de pagar els interessos.

Subscriu-te per seguir llegint