Una gran residència d'avis està acabada i buida al sector nord de Manresa

La multinacional Orpea va entrar en fallida i els seus actius han passat a mans de l'Estat francès

Imatge de l'equipament privat al carrer Concòrdia de Manresa

Imatge de l'equipament privat al carrer Concòrdia de Manresa / Francesc Galindo

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Canvi d’escenari en el panorama de residències geriàtriques a Manresa. L’equipament privat de 195 places situat al sector Concòrdia, a la zona nord de la ciutat, està totalment acabat però no es posa en funcionament per la fallida de la multinacional Orpea, que es troba en mans del govern francès.

Orpea es va fer amb el control de l’operació, que era en mans de Sanitas, el 2021. Però la pandèmia i l’efecte que ha tingut a nivell global sobre les residències geriàtriques van abocar Orpea a la fallida i ha arribar a un acord amb la Caisse des Dépôts et Consignations (CDC), entitat financera pública propietat del govern francès, per tal d’assumir deutes del grup geriàtric, també francès, i esdevenir el seu accionista majoritari.

Orpea tenia presència en el moment de la fallida en 22 països amb prop de mil equipaments entre geriàtrics, centres de dia, de rehabilitació i de salut mental amb prop de cent mil llits.

Amb aquest panorama el camí a seguir per l’Estat francès seria despendre’s dels equipaments que no siguin estratègics i, en primer terme, els que no estiguin encara en funcionament. Així que la residència de Manresa podria ser posada a la venda en el primer paquet d’equipaments i podria ser adquirida per algun altre gran operador generalista del sector.

La situació de pausa en la qual es troba l’operació es va començar a gestar amb la pandèmia.

Altres operacions en marxa

Ara, cal recordar que a banda de la residència al carrer Concòrdia hi ha més operacions en marxa a Manresa d’equipaments per a gent gran. 

Es tracta d’una residència privada de 150 places a la Culla, al costat de l’hospital Sant Joan de Déu, de la navarresa Idea. A més, la Fundació Sant Andreu Salut, titular de la Residència Mont Blanc, té previstos una setantena d’habitatges per a gent gran al sector de l’Anònima

D’altra banda, l’Ajuntament i la Generalitat van anunciar una residència pública al Xup que no ha estat materialitzada i és objecte de contínues reivindicacions per part de la Plataforma de Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran

Abans, de Sanitas

L'agost del 2021 es va informar que l’empresa Sanitas ja no hi era darrera de l’operació per crear una residència de prop de dues-centes places al sector Concòrdia de Manresa després que un operador encara més potent, Orpea, se n’hagués fet amb el control. L’operació forma part del pla d’expansió d’Orpea pel mercat català i de l’Estat espanyol.

Segons va informar Orpea, s’havia subrogat en la posició de Sanitas en un centre existent situat a Madrid (Puerta de Hierro), i en quatre projectes en curs –tres dels quals en construcció- ubicats a Manresa, Madrid, Sant Sebastià i Logronyo.

El projecte contemplava la gestió de set noves residències, ja que està prevista l’edificació de nous centres en els terrenys adquirits.

Orpea es feia així amb la titularitat dels projectes situats a Manresa i Sant Sebastià, a més de l’explotació de la resta mitjançant contractes d’arrendament a llarg termini.

Els set actius, entre el qual hi ha el de Manresa, havien de tenir una capacitat per a 838 llits, que se sumen als més de 8.200 llits que presten servei actualment i les 960 places de centre de dia que disposen les seves 47 residències operatives al conjunt de l’Estat espanyol.

Subscriu-te per seguir llegint