ERC torna a guanyar a Manresa en un Ajuntament amb Impulsem, Front i Vox

Republicans i Junts conformen la majoria absoluta més clara, però els resultats obren la porta a altres combinacions · Regió7 utilitza en els gràfics la denominació oficial del ministeri (AM-ERC; CM-Junts; PSOE, AMUNT-CUP, ARA-Impulsem; FNC; i Vox)

La nit electoral del 28-M, a Manresa

La nit electoral del 28-M, a Manresa / Mireia Arso / Oscar Bayona

Francesc Galindo

Francesc Galindo

ERC ha aconseguit la seva quarta victòria electoral des de la República a Manresa. La segona en unes eleccions municipals. La candidatura encapçalada per Marc Aloy ha obtingut 7 regidors, un menys dels que tenia. Junts es manté com a segona força, però baixant de 8 a 6 regidors i entren a l'Ajuntament l'Impulsem Manresa, 2 regidors, el Front Nacional, 2 regidors, i Vox, 1 regidor. El PSC i Fem han repetit els resultats del 2019 en nombre de regidors: 4 i 3, respectivament.Republicans i Junts conformen la majoria absoluta més clara, amb 13 regidors, però els resultats obren la porta a altres combinacions.

La participació més baixa

La baixada de la participació va permetre que les formacions més petites necessitessin menys vots per arribar al 5%. 

La participació va ser la més baixa de totes les eleccions municipals, amb un 48,5%. Mai des de la recuperació de la democràcia havia estat tan minsa. Fins ara, la participació més baixa era el 49,1% de les eleccions del 2007 i la més alta, el 72,1% del 1983. Fa 4 anys van dipositar el seu vot a les urnes el 61,6% del cens, en aquestes municipals són 13,1 punts menys.

Una davallada molt important, sobretot tenint en compte que a Catalunya va ser del 55%.

L’electorat va castigar les formacions de govern, però també els grups polítics d’oposició. Esquerra va passar de 9.118 vots i un 28,14% de suport percentual a 5.928 vots i un 23,74%.

Dit d’una altra forma, de tenir més de nou mil sufragis de suport a menys de sis mil. Són 3.190 vots menys, el que vol dir que un de cada tres votants que el 2019 va sortir de casa per anar al seu col·legi electoral per dipositar la papereta a l’urna s’ha quedat a casa o ha votat per una altra formació.

La participació va ser la més baixa de totes les eleccions municipals, amb un 48,5%

Això mateix, i encara més accentuat, és el que ha passat a Junts per Manresa, que, després de tenir com a cap de cartell Valentí Junyent des dels comicis del 2011, estrenava com a alcaldable Ramon Bacardit.

En aquest cas es va passar de 9.107 vots i un 28,11%, tal com recull la web municipal, a 5.001 sufragis i un 20,03%. En aquest cas són 4.106 vots menys. Pel que fa als partits d’oposició, el PSC baixa en relació amb els anteriors comicis municipals de 4.741 vots a 3.582, que són més de mil vots, però percentualment es manté força estable: un 14,6% dels sufragis el 2019 i un 14,3% ahir.

Fem també baixa més en vots que en percentatge i passa de 3.269 vots i un 10,09% a 2.385 i un 9,55%.

Com s’ha dit, la gran castanya, encara que esperada, va ser per a Ciutadans, que d’obtenir 2.282 suports i un 7,04% va passar a uns testimonials 153 vots (0,61%).

Un altre revés va ser per a Manresa En Comú Podem. Si fa 4 anys els comuns i els liles no van entrar a l’Ajuntament i van assolir 988 i 583 vots, respectivament, la confluència de les dues formacions permetia tenir esperances fonamentades que poguessin accedir a l’Ajuntament. No ha estat així i ahir van obtenir 918 vots i un 3,68% del total de suports.

L’altra cara de la moneda, la de l’alegria, va ser per a les formacions que aspiraven per primer cop a entrar a l’Ajuntament i que, en el cas d’Impulsem Manresa, no només ho va aconseguir sinó que va trencar la tendència a estavellar-se contra les urnes que havia esdevingut norma des de la recuperació de la democràcia pel que fa a les formacions independents. L’única que havia entrat a l’Ajuntament va ser la liderada per Ramon Cuitó, que l’any 1979 va aconseguir 2.156 vots (6,48%).  

L’Impulsem Manresa de Joan Vila és la segona formació independent que ho aconsegueix, en aquest cas amb 2.183 vots (8,74%) i 2 regidors.  

El Front Nacional no és una candidatura independent, però sí que era la primera vegada que presentava candidatura i el resultat va ser de 1.618 vots aconseguits (6,48%) i 2 regidors.

Vox també va aconseguir representació al ple municipal, en aquest cas amb un regidor. Si fa 4 anys la formació va obtenir 429 suports (1.32%), ahir en va aconseguir 1.537 (6,16%).

Marc Aloy (ERC): "No entrava als nostres càlculs guanyar les eleccions perdent regidors"

Després de guanyar les eleccions a Manresa, Marc Aloy (ERC) ha assegurat que "no entrava als nostres càlculs guanyar les eleccions perden regidors". L'alcalde i candidat a l'alcaldia per ERC, ha dit que creu en governs forts i estables, i que parlaran amb les principals forces polítiques, començant per Junts. També ha lamentat els vots extremistes. "Hem de parlar i escoltar més" perquè els manresans no estan contents. També ha remarcat que Manresa és una de les ciutats grans on ERC ha mantingut resultats.

El ple passa de 5 a 7 forces

El resultat final és que d’un ajuntament integrat els darrers 4 anys per 5 forces polítiques -ERC, Junts, PSC, Fem i Ciutadans- es passa a un altre de set, en el qual Ciutadans desapareix del mapa i hi accedeixen Impulsem, Front nacional i Vox.

Si des del 1979, Convergència i PSC s’havien alternat al capdamunt dels recomptes electorals a les eleccions municipals. Això es va acabar el 2019 amb la irrupció d’Esquerra com a primera força de govern, tot i que cal recordar que amb només una desena de vots de diferència respecte Junts.

A Manresa, de les 45 conteses electorals que hi ha hagut des de la recuperació de la democràcia, les sigles d’ERC han sortit victorioses quatre vegades, a les generals del 26 de juny del 2016 i del 28 d’abril del 2019, a les municipals celebrades el 2019 i el 2023.

Ahir, amb un 25% d’escrutini el resultat era de 7 regidors per a ERC, 5 per al PSC, 5 per a Junts, Fem que es mantenia amb tres regidors i Impulsem i Vox entraven a l’Ajuntament amb dos regidors cada formació. També accedia al consistori el Front Nacional amb un regidor.

Amb gairebé el 50% es mantenia el mateix repartiment de regidors i es plantejava un horitzó de pactes a 3 per bastir majoria de govern.

Amb el 66%, Esquerra continuava amb 7 regidors, Junts superava el PSC i es posava en 6 regidors mentre que els socialistes baixaven a 4. La resta de formacions mantenien la mateixa distribució de regidors. 

Arribats al 83%, la part superior de l’escrutini mantenia la distribució, però més avall Fem baixava de 3 a 2 regidors, el Front Nacional passava d’un a dos regidors, Impulsem es mantenia amb 2 i Vox, també.

La participació a Manresa a les 6 de la tarda era del 38,46%, 9,4 punts menys respecte al 2019 i ja es començava a prendre consciència que hi podia haver sorpreses.

En directo