Segona jornada per prevenir els maltractaments a les persones grans

Organitzada per l'Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages, es durà a terme el 15 de juny a l’Auditori de la Plana de l’Om, adreçada a les persones grans de la comarca i als professionals del territori que les atenen

La jornada es farà coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i els Maltractaments a les Persones Grans

La jornada es farà coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i els Maltractaments a les Persones Grans / Arxiu/AJM

Redacció

L’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages han programat per segon any consecutiu una jornada per prevenir els maltractaments a les persones grans després de l’experiència positiva de l’any passat. La jornada, que es durà a terme el 15 de juny a l’Auditori de la Plana de l’Om, està adreçada a les persones grans de la comarca i als professionals del territori que les atenen. Al mateix dia, l’Ajuntament il·luminarà la façana de color verd.

La jornada començarà amb la ponència inaugural Societats longeves, soledats plurals, que anirà a càrrec de la psicòloga i investigadora social, Regina Martínez, i servirà per afrontar com ens relacionem com a societat amb les persones grans. A continuació, es farà una taula de bones pràctiques que tractarà aspectes com l’envelliment i la diversitat sexual, l’envelliment femení i l’habitatge cooperatiu per a persones grans amb la participació de la Fundació Enllaç, del Consell Municipal de la Dona de Manresa i de la cooperativa Sostre Cívic.

Es tancarà amb la intervenció de la psicogerantòloga del Servei Especialitzat d’Atenció a la Vellesa del Bages i de l’Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia, Glòria Fité, que se centrarà en el paper que juga la salut mental en l’abordatge dels casos de maltractaments a les persones grans.

Gratuïta però amb reserva

Està organitzada pel Programa de Persones Grans, Serveis Socials de l’Ajuntament de Manresa i el Servei d’Inclusió Social Acollida i Envelliment del Consell Comarcal del Bages. Per assistir-hi, cal reservar les entrades gratuïtes a les taquilles del Teatre Kursaal o a través de la seva pàgina web a partir de dijous 1 de juny.

El Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i els Maltractaments a les Persones Grans pretén donar visibilitat a un problema de gran magnitud. Com a acció complementària a la jornada i amb l’objectiu també de fer més visible aquesta problemàtica, l’Ajuntament il·luminarà la façana de color verd.

[object Object]

L'objectiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i els Maltractaments a les Persones Grans és crear una consciència social i política per combatre aquesta xacra social inacceptable, que presenta múltiples formes i que es pot prevenir. El 19 de desembre de 2011, les Nacions Unides van reconèixer l'abús i el maltractament envers les persones grans com un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans de milions de persones i una qüestió que mereix l'atenció de tota la comunitat internacional. Segons la Declaració de Toronto per a la Prevenció Global del Maltractament de la Gent Gran de 2002, el maltractament envers les persones grans es defineix com l'acció única o repetida, o la manca d'una resposta adequada, que causi danys o angoixa a una persona gran i que tingui lloc dins de qualsevol relació on existeixi una expectativa de confiança (OMS, INPEA 2002).

Cada 15 de juny se celebra aquest Dia Mundial que, entre els seus objectius, es planteja incrementar la consciència pública internacional sobre la violència i l'abús contra la gent gran, a més de promoure la investigació i la formació sobre aquesta qüestió.

Programa de la jornada

Programa de la jornada / AJM