Junts Manresa reclama a Esquerra Republicana un govern al 50 % a tots els efectes

El PSC proposa diàleg entre ERC, Junts i els socialistes per fer front a l’alta abstenció

Imatge de la votació a les municipals del 28-M a l'escola Les Bases de Manresa

Imatge de la votació a les municipals del 28-M a l'escola Les Bases de Manresa / OSCAR BAYONA

Jordi Morros

Jordi Morros

Primera reunió de treball entre Esquerra i Junts per explorar la possibilitat d’arribar a un acord de govern a Manresa. S’ha celebrat aquest dilluns després que a mitjans de la setmana passada hi hagués un primer contacte entre l’alcalde i candidat a la reelecció per Esquera, Marc Aloy, i el número 1 de la llista de Junts, Ramon Bacadit, tal i com va avançar Regió7.

En aquella ocasió bàsicament van analitzar els resultats i es van emplaçar a una nova trobada per explorar la possibilitat d’un acord de govern. Ara ja s’ha començat a detallar posibles entences.

Junts reclama un govern al 50 % a tots els efectes. No significa necessàriament l’alcaldia. Sí la fòrmula de l'executiu. Esquerra va treure 7 regidors, i Junts, 6.

A diferència de la setmana passada, en aquesta ocasió ha participat a la trobada un primer equip negociador. Segons ha pogut saber aquest diari han acompanyat Bacardit la presidenta de Junts a Manresa i número 6 de la llista, Lluïsa Tulleuda; i la número 2, Mònica de Llorens. Per part d’Esquerra, a més a més, d’Aloy, hi han participat Ramon Fontdevila i la dos d’Aloy, Mariona Homs.

Govern o oposició

Junts ha traslladat a Esquerra la seva voluntat de continuar formant part del govern a Manresa, com els darrers dos mandats, però sense descartar anar a l’oposició. A partir d’ara i a les pròximes trobades, ja s’entrarà en detalls.

Bacardit no hi assistirà. Delegarà la seva posició a l’equip negociador de Junts.

Sí que ha declarat a Regió7 que Junts demanarà l’esmentada quota del 50 % del govern a tots els efectes. «L’alcaldia no és una línia vermella», ha declarat a aquest diari el propi Bacardit. «La ciutat sí que és la línia vermella».

Bacardit reclama un canvi de formes de fer perquè així creu que ho ha demanat la ciutadania a les eleccions. En cas contrari «no s’entendria. Volem un govern sòlid, honest i transparent», ha assegurat.

Junts ha posat damunt la taula concretar un acord d’investidura i de govern en 7 dies com a màxim. Sense acord de govern no hi haurà acord d’investidura, tot i que Aloy seria escollit alcalde amb majoria simple.

Per altra part el número 1 de la llista dels socialistes, Anjo Valentí, ha reclamat una trobada entre Esquerra, Junts i el PSC per dialogar sobre la ciutat. Parteix de l’anàlisi que l’abstenció ha castigat els partits grans, que ha guanyat el partit de la indiferència, i que amb el seu vots els ciutadans demanen «altres fórmules de govern». Ha recordat que el PSC és un partit amb vocació de govern.

Per la seva part Esquerra s’ha posicionat a través d’un comunicat en el qual posa en valor la tasca feta conjuntament entre ERC i Junts durant el mandat 2029-2023. Recorda que totes dues formacions sumen 13 regidors, els que marquen la línia de la majoria absoluta. Aloy ho interpreta com «l’aval de la ciutadania per continuar impulsant els projectes que vam començar plegats».

Al comunicat, la formació continua dient que ERC hi ha la voluntat de continuar explorant un acord de govern i investidura amb Junts. Remarca, però, que caldrà «veure si som capaços de refer les confiances amb els projectes que fins ara teníem en comú, especialment aquells que han esta fruit d’amplis consensos amb tots els grups municipals, les institucions i la ciutadania».

Contacte amb Impulsem

Aquest dimarts Esquerra té previst tancar la primera ronda de contactes. Es reunirà amb Impulsem.

El número 1 de la llista, Joan Vila, ha manifestat a aquest diari que la nova formació municipalista que ha entrat en joc amb dos regidors a l’Ajuntament de Manresa s’ofereix a «aportar el que faci falta perquè la ciutat no quedi encallada quatre anys».

Segons Vila, «sempre hem parlat de practicar la política del consens, i això es pot fer des de l’oposició o el govern». No és partidari, però, d’un executiu de 7 regidors, els d’Esquerra. «Seria dèbil».

També ha anunciat que Impulsem no se sumarà a «cap història estranya per desbancar la llista més votada. El mandat el té Esquerra. Hem d’ajudar que la llista més votada sigui la que encapçali el govern. No farem política destructiva».

Ha destacat, així mateix, que les formacions que han estat al capdavant de la ciutat haurien de donar explicacions davant la baixa participació a les eleccions.

Subscriu-te per seguir llegint