La sala gran del Casino acollirà entre aquest dimecres i el 9 de juliol vinent l’exposició "Xàldiga. 40 anys de festa al carrer", una mostra molt visual per explicar el recorregut de l’entitat durant els seus 40 anys de vida. A l’exposició es podran veure totes les figures del Correfoc i de la Mostra, així com elements de les diferents seccions de Xàldiga.

El Drac, la Víbria, el Bou, la Mulassa i el Nas de sutge són només algunes de les bèsties de foc que es podran veure a l’exposició “Xàldiga. 40 anys de festa al carrer”, una ocasió per conèixer de prop tota la imatgeria municipal que Xàldiga Taller de Festes té en custòdia i que treu i fa ballar al carrer en dates assenyalades. A més a més, de les bèsties de foc, també s’hi podran veure altres elements de les seccions dels Diables, els Tabalers, els Histrions i la secció infantil, sense oblidar les del Correfoc i el Correaigua.

Es va fundar el 1983

L’entitat Xàldiga Taller de Festes es va fundar a Manresa l’any 1983 a partir d’un grup de joves vinculats a diferents grups com Setrill, Rialles, Tabola, l’Associació Vic-Remei o el Centre Excursionista Montserrat, que havien organitzat el primer correfoc de la ciutat l’any 1982. L’èxit de la proposta sorprengué els mateixos organitzadors, que decidits a poder repetir l’experiència, van crear l’entitat.

Amb els anys, Xàldiga ha organitzat i consolidat actes com el Correfoc de la Festa Major, la Mostra, el Correaigua i la Moscada infantil. A més a més, també participa a la Cavalcada de Reis, a la Fira de l’Aixada, la Festa de la Llum, el Passatge del Terror, la Bategada, la Trobada de Diables i a altres actes puntuals. L’any 1986, Xàldiga va crear un grup de diables i un grup de tabalers que participen en actes arreu de Catalunya.

L’exposició s’obrirà dimecres, 7 de juny, a les 6 de la tarda. Hi assistiran l’alcalde de Manresa en funcions, Marc Aloy i Guàrdia; la regidora de Cultura en funcions, Anna Crespo; la presidenta de Xàldiga Taller de Festes, Pilar Egea Garcia, i el fundador de l’entitat, Marc Torras Serra.